Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Interjú a forgatókönyviróval
Oi! Warning

Van egy német website ami arra hivatott hogy tisztázza a rasszista boneheadek és a skinheadek közti különbséget (http://www.du-sollst-skinheads-nicht-mit-nazis-verwechseln.de), és a srác egy Skinhead film készitőjével csinált egy interjút, érdekes gondolatok vannak benne (van amivel nem értek egyet de mindenesetre tényleg érdemes belenézni), olvassátok el! (Ford.: Anusmaster)

Beküldve: 2005-10-04, 16:08

"Du sollst..." (a website neve-Anus-) kérdez Dominik Reding-től. A berlini forgatókönyviró ikertestvérével Benjaminnal az Oi!Warning cimű filmet forgatta. Egy film amiben a Skinhead szintér jó és rossz oldala is bemutatkozik. Egyik részről bemutatja a Skinhead kultúra valódi értékeit, másrészről a szintér aggressziv, erőszakos oldalát is. Van akit lenyűgöz a film, van aki túlzásnak tartja. De mindenesetre az Oi!Warning nem a jobboldali arcokról szól!
Tomas, az oldal készitője a berlini származású Dominikkal készitette ezt az érdekes interjút.

DSSNMNV: Dominik, sokmindenki a Skinheadeket a jobboldali radikálisokkal vonja egy kalap alá. A weboldalammal azt szeretném tisztázni hogy az úgynevezett "náci skinheadek" nem skinheadek, fogalmuk sincs a kultúra eredeti gyökereiről! A közönség azt várta volna az Oi! Warning-től hogy a "sötét eszmék" is felbukkannak a sztoriban. És ez pont nem történt meg a film egyetlen részletében sem. Fontosnak éreztétek ezt? Ha igen akkor miért?

DOMINIK: Hát először is ellent kell hogy mondjak neked! Amikor olvastam az oldaladat kicsit fel is húztam magam mert ez nem ilyen egyszerű mint ahogy leirtad! Ismerek egykét jobbos kopaszt, nácit mondjuk csak hallásból, de erősen jobbos gondolkodású skint ismerek személyesen is! Ők százszázalékosan azt gondolják hogy ők az igazi skinheadek! Nagyon is megharagudnának ha az állitanád nekik hogy ők nem igazi skinheadek! Ez a definició egyszerűen perspektiva kérdése! Persze világos hogy nem minden skinhead jobbos vagy náci. Persze van egy rakat kopasz akik skinheadnek vallják magukat és ha ez valakinek nem tetszik, egyből odavágnak! Nem feltétlen fizikálisan hanem akár eszmei úton! Ha a kocsmában valaki rámászik a csajodra, leütheted, van ilyen! De van egyfajta erőszak amit eszmei úton alkalmaznak, pl ha zavar hogy valaki fekete bőrű vagy török. Persze sok az olyan kopasz aki nem gondolja igy csak a haveroktól akarja begyüjteni az elismerést!

DSSNMNV: Pont ezért nem tartom ezeket a figurákat skinheadnek! Tök ellentmondásos hogy fekete gyökerei vannak a kultúrának és a bőrszin szerint elitélj embereket! Na de most inkább a filmről! Hogyhogy egyáltalán nem volt szó benne a fasisztákról?
DOMINIK: Nem szerettük volna hogy az Oi! Warning a jobboldali Skinheadek unalmas kliséjét mutassa be! Ez túl egyszerű lett volna a nézőnek: "A vásznon nácik vannak, a falon Rudolf vagy Adolf Hess lóg vagy mittudomén. És én mint normális polgár nem rakok a falra ilyeneket és a Mein Kampf-ot sem olvasom. Ezért is vagyok jobb ember, és ami a filmvásznon történik, ahhoz semmi közöm! "
Na mi pont ezt nem akartuk! Azt akartuk hogy a néző átérezze hogy milyenek azok az emberek a vásznon és elgondolkodjon: "lehet hogy nincs is túl sok különbség köztem és köztük?"
Na hát ezért is hagytuk ki a jobbos maszlagot! Igy nem mondja rá az "Ottóbácsi" olyan könnyen hogy "ezeknél sokkal különb vagyok!"

DSSNMNV: A film egy pozitiv reklám akart lenni a Skinhead szintérnek? Szerettetek volna ezzel jó fényt vetni a témára?
DOMINIK: Ááá! A reklámozás minket sosem érdekelt! De gondoltam arra is hogy a film révén kissé javul a skinek megitélése. Nagyon meglepődtem hogy milyen nevativ hatást váltott ki a film a skinheadek körében. Tudom hogy mindenki megnézte, még ha csak titokban a paplan alatt is! (én mocskosul nem láttam, megvan valakinek? -Anus-) De ahogy a kritikákból kiderül, a skinek 90 százaléka elutasitja a filmet. A legnagyobb felháborodást (a Redskineken kersztül a náci Skinheadekig) a csókjelenet az iszapban váltotta ki, amikor Zottel és Janosch megcsókolták egymást. Ez a heteroszexuális skineknek valahogy egyáltalán nem tetszett! (vajon mért? vááá.... -Anus-) Ezzel az általános társadalmi normától nagyon le vannak maradva. Tartalmilag szinte egyáltalán nem beszéltünk a filmről, de aki elutasitja, többségben emiatt a jelenet miatt teszi!

DSSNMNV: Minden, ami a legkisebb mértékben összehozható a buzikkal, a skinheadek elutasitják. Leginkább a Gay-Skineket nem komázzák! Ti épp ebbe a levesbe köptetek bele!
DOMINIK: Persze, ez igy megy, de a buziságot nem lehet ilyen egyszerűen leirni! Ez egy olyan dolog ami a "horgászklubban" kezdődik és a véglet a Skinheadek viselkedésén tükrözödik. Férfiak ülnek itt-ott egyes egyedül, és leszarják a nőket! Bár persze ismerek Renee csajokat akik másképp vannak ezzel, másképp kezelik őket. De az biztos hogy soha nem lesznek a nők a szintér legmeghatározóbb részei. A legfontosabbak mindig a haverok: a kocsmában, koncerteken vagy otthoni videózás közben. Valahol itt kezdődik magától érthetődően hogy melegek is feltűnnek. Ha az ember minden hétvégen a haverokkal bandázik, ahelyett hogy csajozna... És van akiben megfordul a gondolat hogy mi lenne ha... Lehet hogy ezért is van ez a túlzott félelem, óvatosság a szintéren belül! Szóval én fontosnak tartom hogyha filmet készitek a skinekről akkor ezt a témát nem hagyom ki! Nevetséges lenne! Ezt nem tudják a skinheadek igy megitélni, de nem is kell, én vagyok a forgatókönyviró!

DSSNMNV: Megfenyegettek a filmmel kapcsolatban?
DOMINIK: Ja, amikor kijött a film kaptam halálos fenyegetést is. Akkor elég gázos volt! Ha elmész a moziba és a film amit nézel nem olyan mint amit vártál volna, csalódott vagy. Aztán ráklikkelsz a weboldalunkra és irsz egy emailt hogy "megöllek" vagy ilyesmi. Dehát eddig nem történt semmi ilyesmi. Szegény Zottelt, az egyik szereplőt páran meg akarták verni a film miatt, de a való életben Zottel nagyot tud ütni, és eddig mindig sikerült remekül megvédenie magát!

DSSNMNV: Egy csomó megbeszélést tartottatok a filmmel kapcsolatban. Hogy mentek a dolok? Minden stresszmentes volt?
DOMINIK: Benjamin és én kereken 150 megbeszélést tartottunk az Oi!Warninggal kapcsolatban. Párat még igyis le kellett mondanunk. Jena-ban volt valami gebasz, de nem voltam akkor ott. Volt ott pár skin akik csinálták a cirkuszt, mérgesek voltak. A kiadó akkor egykét keleti rendezvényt le is mondott, mert úgy itélték meg hogy nem tudnak a film rendezőinek biztonságáért felelősséget vállalni, a testőrök meg túl drágák lettek volna nekünk. Bár sok rendezvényt magunk csináltunk, a kiadó segitsége nélkül. Gruben-en és Rostock-on keresztül mindenhol voltunk és mindenhol ottvoltak a skinheadek is és mind békések voltak.

DSSNMNV: Voltak viták a film végével kapcsolatban? Mennyire valószerű a) film vége? Lesz talán később egy alternativ befejezés is? (most nem tudom mire gondol mert nem láttam a filmet -Anus-)
DOMINIK: Nehéz megitélni hogy mi realisztikus és mi nem. Volt például egy szereplőnk akit a forgatás előtt 2 hónappal gyilkoltak meg! A film végén a három gyilkosságnak persze volt oka! Jó, mondjuk hülye indokok voltak, dehát van elég jó indok egy gyilkosságra? Az Oi!Warning végén a gyilkosságoknak legalább volt valamiféle oka! A szereplőnk is egy hülye dolog miatt halt meg. Egy punk srác volt, egy kocsmában ünnepelt egy Németország-Jugoszlávia fociközvetités közben, és a Jugoszlávoknak drukkolt. Erre odajött egy német gyerek és egy sörösüveget összetört a fiú arcán. Véletlen a sörösüveg elvágta a nyaki ütőeret és a srác elvérzett a helyszinen. A film végét többféleképpen gondoltuk ki. Amikor ez az eset megtörtént két hónappal a forgatás előtt, azt mondtuk: NEM! Ha emberek a való életben igy halnak meg akkor a filmet is kemény befejezés illeti meg. Az hogy a végén a három srác nem kéz a kézben a naplementében fog ácsorogni, az tök egyértelmű volt!

DSSNMNV: Hogy sikerült Koma-t szereplőnek beszervezni? Ő a valós életben nem is skinhead! Amugy ennek ellenére a szerepet remekül játszotta!
DOMINIK: Teljesen átlagos szereplő-válogatásokat csináltunk. De Koma-t, Simon Goerts-t egyszerűen az utcán szólitottuk le! Nem szakképzett szinész amugy a srác. Mostanság hosszu haja van, akkor még rövid haja volt.

DSSNMNV: És hogy volt Sascha Backhaus-zal aki Janosch-t alakitotta? A filmben eleinte hosszu haja volt, utána lett csak rövid.
DOMINIK: Rávettük egyszerűen hogy a forgatás kedvéért növessze meg a haját. Amugy egy hamburgi punkzenekarban énekelt a srác. A Hafenstrassén egy koncerten láttam őket. Elég fiatalnak hatott de valahogy mégis volt benne valami érettség. Kicsit féltünk hogy a film azt a hatást kelti hogy túl fiatalok a szereplők. A srácok nem lehettek túl fiatalok. Bár a szinteret ez tükrözte volna a legjobban mert a skinheadek többsége 14 és 18 között van. Koma a filmben kb 25-26 évesnek tűnik, Janosch 17-19-nek. Ez szerencse volt, mert fiatalabbnak néz ki mint amennyi valójában.

DSSNMNV: Milyen korhatár érvényes a fimre? Volt valami vita ezzel kapcsolatban az FSK-val? (a hivatal ami a filmek korhatárát szabályozza -Anusmaster-)
DOMINIK: Szerencsénk volt. Magam mentem el akkor az FSK-hoz Wiesbaden-be. Mindenképpen azt akartuk hogy középiskolások is megnézhessék a filmet, ha lehet akkor az iskola keretein belül is. Ezért a korhatárnak 14-nél kellett volna lennie. A gond az volt hogy ilyen foka nincs, csak 12, 16 vagy 18. Ezért a 12-ért küzdöttünk. Hál istennek az FSK hiába néha nagyon szigorúan osztályoz, mégis megadta a 12-es határt, mert ők is úgy vélték hogy a fiataloknak javára válhat a film megtekintése.

DSSNMNV: Mért fekete fehér a film?
DOMINIK: Igazából fekete-fehéren filmezni nem kifizetődő. Egyrészről a kiadónak sem tetszik másrészt kevesebb pént is kapunk érte. De a próbafelvételek amiket forgattunk fekete-fehérben egyszerüen jobban illettek a filmhez mint a szines anyag. Amugy a vérhez sem piros művért használtunk hanem sötétkék anyagot. Ez a fekete-fehér filmen sokkal hitelesebben adja vissza a valódi vér látványát. A filmet Kodak-s/w filmmel forgattuk, mint amit annak idején sok filmben alkalmaztak. Többek között a szines film sokkal drágább is lett volna.

DSNMNV: Melyik évben játszódik a film?
DOMINIK: Ezt nem határoztuk meg. Ebben a kultúrában úgysem változik sok az idő folyamán! Kb ugy 1990 és 2000 közt játszódhat a történet. Az első skinheadek 81 környékén jelentek meg németországban, úgy emlékszem.

DSSNMNV: Mért pont Dortmundban forgattatok? Lipcse is egy remek helyszin lett volna!
DOMINIK: Ó, ott teljesen más a szintér! Ott nem ment volna olyan könnyen nekem mint forgatókönyvirónak. Meg Lipcsében nem tudnék úgy filmet forgatni hogy fel ne tűnjenek a szélső jobboldaliak. A skinheadek a neten remekül képviselik magukat. És ha privát weboldalakat megnézel pl: a "West Skins", hát ott nem látsz skrewdriver-t vagy endstufe-t, bár ska-cuccokat se nagyon! Keleten ez teljesen normális, a Madness-t keverik az Endstufe-val, aztán egy Punkzene... Vagy netán egy jobbos Punkzene... A ska a fehér-fekete barátságról szól, erre betesznek melléjük fasiszta zenéket, amik pont ezek ellen az emberek ellen lépnek fel! Ez talán a szintér "skizofréniája", de elenyésző rá a reakció."

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk