Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
A punk tökfej mostohagyermeke fitnesszelőnyeinek felmérése
Strength Through Oi!?

A Noisey nevű zenei portál nemrég közölt az Oi! kapcsán egy oknyomozó cikket arról, milyen erő lakozik a műfajban, melyet amerikai átlagemberek edzési szokásaival igyekezett összekötni. Kenneth Partridge gyakran bicskanyitogató hangvétele és banális leegyszerűsítései végigkísérik az írást, amiből sugárzik a punkot fenntartásokkal kezelő meggyőződése.


Beküldve: 2014-04-27, 16:58

A Decca Records 1981-ben adta ki a Strength Thru Oi! válogatáslemezt, rajta 22 szerzeménnyel, amik az angol punkrock oldalhajtását, az Oi!-t képviselték. A cím állítólag a skót Skids korai LP-jére, a Strength Through Joyra játszott rá, habár néhányan megvádolták a válogatásért felelős Gary Bushellt azzal, hogy egy híres náci szlogent helyezett előtérbe. Bushell tagadta a vádakat, de akárhogy is, a hanglemez olyan zenei stílusnak állította be az Oi!-t, ami képes hallgatóit élénkíteni – felfegyverezni testüket, elméjüket és lelküket.
 
A cím gúnyolódó lehet, de zene és edzés régóta kéz a kézben járnak, ezt szem előtt tartva kértünk fel három New York-i fitnesszrajongót, hogy kísérletezzenek egy Oi!-számlistával tréningjük során, arra keresve a választ, hogy tényleg lehet-e az Oi!-on keresztül erőt meríteni.
 
Le kell szögeznünk, módszereink kvázi tudományosak voltak legjobb esetben, hiszen ez a zene – nem lekopogva – egyike az abszolút leghülyébb szaroknak, amit el lehet képzelni.
 
Háttér
 
Eredeti megtestesülésében a brit punkrock megtévesztően egyszerű volt. A műfaj úttörői, a Clash és a Sex Pistols intelligens, öntudatos huszonévesek voltak, akik művészeti iskolába jártak, megszerezve egy sor készséget – squattolás, ábrarajzolás, ivás és speedezés közben politizálás –, melyek kevés életképes karrierhez segíthették volna őket. Köszönhetően az olyan svengali (manipuláló, kreatív embereket irányító személy – a ford.) menedzsereknek, mint Malcolm McLaren és Bernie Rhodes, ők és más munkanélküli segélyezettek képessé váltak rock 'n' roll zenekarokat alapítani, és miközben a zene hangos és gyors volt – háromakkordos, 50-es évekbeli rock dühvel és frusztrációval játszva, amit alulteljesítő fiatalemberektől várhatsz –, a korai punkhimnuszok, mint a God Save the Queen és a Career Opportunities, rejtett idealizmussal feldühödve rácáfoltak a szubkultúra nihilista hírnevére.
 
Amennyire izgalmas és befolyásoló, a punk művészileg korlátozott is volt, és a 70-es évek végére kifutotta magát. A Sex Pistols feloszlott, a Clash klasszikus stílusokra váltott, mint a reggae és az R&B, más bandák – The Damned, The Stranglers – bedugták a szintetizátort, és csatlakoztak a felbukkanó postpunk- és new wave-bandák sorához. A zene művészies és követelőző lett, ami az Oi! születéséhez vezetett – az egyetlen zenei stílushoz, aminek neve mindig nagybetűvel kezdődik, és felkiáltójel követi.
 
Utat törve olyan bandákkal, mint a Sham 69 és a Cock Sparrer, védelmezve az angol skinhead szubkultúra tagjai által – a mozgalom kezdetben mentes a rasszista konnotációktól –, az Oi! büszkén munkásosztálybeli zene. Hülye, idiotizmussal határos dalaik középpontjában az italozás, a verekedés, a futball (soccer) áll, és a "hé, seggfej, nem fogom életemet a gyáradban munkával elpazarolni". Zeneileg 77-es punk, annak minden elmésségétől megfosztva. Mivel a refrének úgy hangzanak, mint a futballindulók, minden szám himnusz, még akkor is, ha nincs sok mondanivalója. Az Oi! mindenkit arconköp – a kormányt, a bankokat, a hadsereget, a tanárokat, a szülőket, az Oi!-t nem szerető embereket –, ez teszi befogadhatóvá és időtlenné. A zene behatolt a Föld minden szegletébe, és az "Oi! Oi! Oi!" nagyjából minden nyelven ugyanúgy hangzik.
 
Kísérleti módszer
 
A tanulmány céljához igénybe vettünk három személyt különböző életkorokból, egyedi edzési szokásokkal. Kristen 32 éves piláteszedző, diploma előtt áll, punkfanatikusként reméli, hogy szerves egységgé tudja tenni a zenét és a gyakorlatot praktizálásában, amikor is gyógytornászdoktor lesz. Spencer 28 évesen a CrossFitet javasolja – egy olyan népszerű edzésfilozófiát, ami szünetekkel egybekötött, magas intenzitású edzést, súlyemelést és más, extrém erőfeszítést igénylő gyakorlatokat foglal magába. Francis 40 éves futó, programozó, a South Brooklyn Running Club tagja.
 
Mindhármuknak egy nyolc dalból álló Oi!-számlista lett kiosztva, a következő felvételekkel:
 
Cockney Rejects – Bad Man
Cock Sparrer – Riot Squad
The Business – Suburban Rebels
Red Alert – We've Got the Power
Blitz – Fight to Live
4 Skins – One Law for Them
Sham 69 – I Don't Wanna
The Templars – New York
 
Az Oi!-mix erősen az angol műfaj kedvenceire támaszkodik a 70-es évek végéről, a 80-as évek elejéről, bár az utolsó választás, a New York egy 1994-es szerzemény a Templarstól, egy amerikai zenekartól, akik Long Islanden alakultak. A New York földrajzi okokból került a sorba, mivel arra is kíváncsiak voltunk, hogy (a) amerikai Oi!-számok meg tudnak-e állni brit előzményeik mellett, és (b) vajon egy New York-centrikus dal válthatott-e ki érzelmi rezonanciát résztvevőinkből. (Megjegyzés: egyik felvételnek – csakugyan igaz ez a tanulmány minden részletére – sincs köze az Oi! és a skinhead szubkultúra rasszista eltorzulásaihoz. Punkrockunkat hülyén szeretjük, nem bután.)
 
Mindegyik alanyunkat arra kértük, osztályozza a hallottakat 1–10-es skálán, és pontozza az Oi! hasznosságát az edzésen. Egy sornyi kérdésen keresztül képesek voltunk tovább is elemezni az atléták hozzáállását a zenéhez, és begyűjteni szakértői véleményüket, figyelembe véve a pró és kontrákat. Ismét meg kell jegyezzük, hogy mivel zenével foglalkozunk, ez mindenképpen butaság és általában ellenáll az evolúciónak, módszerünk rendkívül gyanús, és kötelezően düht provokál az igazi tudósokból és a gyakorló medikusokból. Csak kis mértékben okosabb annál, amit egy csapatnyi skinhead rajzolna egy kocsmai szalvétára kilenc környi Guinness után.
 
Eredmények
 
Az Oi! átfogó fitnesszelőnyeinek felmerésén résztvevőink 8 (Kristen), 8 (Francis) és 4 (Spencer) pontot adtak. Az átlag 6.3 – tiszteletreméltó szám, csak Spencer vitatkozna vele.
 
– A zenei ízlés frontján ellent fogok mondani minden lenti gondolatomnak annak beismerésével, hogy igazán eklektikus (értsd: béna) edzőzeném van – mondja Spencer. Egy véletlenszerű edzési számlista egyenlően tartalmaz Metallicát, Eminemet, Britney Spearst, Beastie Boyst, klubzenét, klasszikus rockhimnuszokat, 90-es évekbeli rockot, és TOP 40 válogatást az elmúlt egy-két évből. Nem elképzelhetetlen, hogy valami A Nyomorultakból is becsúszik. Annyit mondhatok, hogy (1) a barátnőm sose engedi, hogy zenét válasszak, (2) komolyan kétségbe vonom, hogy én lennék az általános Oi!-népesség.
 
– Mindezek alapján örültem, hogy valami újat próbálhatok ki. És most, hogy magabiztosan mondhatom, hogy nem élvezem az edzést Oi!-t hallgatva, tényleg nem tudom megkülönböztetni egymástól a számokat, miközben egymás után következnek. Mind úgy hangzott, mintha egy kelet-londoni macskát ütlegelnének egy Stratocasterrel.
 
Spencer kiemeli a "király akcentust" és a tényt, hogy ez a zene "jobb, mint a speed metal", ezek lennének a pozitívumai. A negatívum, hogy "nem biztosítja azt az erőt, amit James Hetfield és Adam Levine (a Metallcia és a Maroon 5 frontemberei – a ford.) képes adni egy edzéshez".
 
– Azzal, hogy nem tetszik, úgy érzem magam, mintha rákiabálnék a kölykökre, hogy takarodjanak a gyepemről – mondja.
 
A többi tesztalanyhoz viszonyítva Spencer preferált edzésmódszere vitathatatlanul a legintenzívebb fizikai erőfeszítést foglalja magába, és tanúságtétele úgy tűnik, megcáfolja a gondolatot, miszerint az erő származtatható az Oi!-on keresztül. A zene előnyei olyan embereknek kifizetődő, akik a futáshoz hasonló aktivitást végeznek, ahol egy állandó ritmikus lüktetés segít ellensúlyozni a fáradtságot. Sajnos kutatásaink azt sugallják, hogy a pozitív hatások nullázódnak, ha a zene túl gyors lesz, és minden Oi! csak addig hatékony, amíg nem lesz pokolian gyors.
 
– Mindenek felett az Oi!-nak van egy agresszív zenei felütése, ami olyasvalamit ad az elmédnek, hogy koncentrált tudsz maradni egy intenzív edzés során – mondta Francis. Azon kaptam magam, hogy figyelek a számokra, a fülbemászó részleteire. Az Oi!-zene hátránya, hogy a tempót túl gyorsnak találtam futáshoz, tehát nehéz volt nagyjából szinkronban maradni a zenével. Azt éreztem, mintha a zene arra ösztökélne, hogy gyorsabban fussak annál, ahogy tudtam vagy akartam az edzés alatt.
 
Az Oi! szintén jó lehet a lényegesen izomra koncentráló csoportoknak, hiszen Kristen felbukkant a "mindenképpen inspirált ahhoz, hogy készítsek egy piláteszi punk számlistát" tapasztalatából.
 
– Ennek a műfajnak megvan a képessége, hogy energiát és kemény munkát sugalljon, ami jó az olyan magas hasizomi kitartást igénylő edzésmódszerhez, amilyen a pilátesz – állítja.
 
A számok egyéni listáján a Templars szerepelt legjobban, feltételezve, hogy a szülőváros büszkesége szerepet játszik az Oi! élvezésében. Ez nem meglepő, figyelembe véve a zene kapcsolatát a faragatlan londoni srácok csoportjaival, akik megrohamozták és fejbeverték egymást helyi kocsmáikban és futballstadionjaikban. Az Oi! törzsi, a dalok jellemző városokhoz, környékekhez vannak rögzítve, oly módon, ahogy az első hullámos brit punk nem volt képes. Mindhárom atlétát megkértük, hogy válasszanak kedvenc szöveget, Kristen a Templarst idézte: "New York City is where we wanna be!"
 
– NYC mindig motiváló tényező – mondta a nő.
 
A Cockney Rejects és a Cock Sparrer szintén népszerűnek bizonyult a résztvevők között, majdnem akkora pontszámokat elérve, mint a Templars. A Bad Man és a Riot Squad egyaránt himnuszszerű tulajdonságokkal bír, amelyek bár mind a nyolc dalban fellelhetők, e kettőben vitathatatlanul jobban hangsúlyozottak, és ez a pontozást is magyarázhatja.
 
A felvételek egyéni osztályozása alább található. Az első érték az összpontszám, zárójelben pedig átlaguk látható.
 
The Templars – New York: 24 (8)
Cockney Rejects – Bad Man: 22 (7.3)
Cock Sparrer – Riot Squad: 21 (7)
The Business – Suburban Rebels: 19 (6.3)
Red Alert – We've Got the Power: 16 (5.3)
Blitz – Fight to Live: 16 (5.3)
4 Skins – One Law for Them: 14 (4.6)
Sham 69 – I Don't Wanna: 13 (4.3)
 
– Legjobban a Cock Sparrer Riot Squadja tetszett. Szerintem azért, mert fülbemászó a dallama, és érdekes a szövege – mondta Francis. Továbbá a tempó kevésbé volt eltérő a futósebességemtől.
 
Konklúziók
 
Az értékeket rágcsálva, közelebbről megnézve az anekdotikus válaszokat, és elfogyasztva hat doboz Newcastle Brown Ale-t, készek vagyunk a következő eredményeket megosztani.
 
1. Az Oi! nem tesz fizikailag erőssé – legalábbis nem olyan formán, ami hasznosnak bizonyulna a huligánoknak, hogy kirakatüvegeket dobjanak be nehéz tárgyakkal, vagy húsos öklük kevesebb lendítésével kelljen utcai ellenségük állkapcsát eltörni. Spencer szerint "nem volt nagy energiafeltöltés számomra a zenéből. Az agyam javarészt lenémította egy idő után. De, újra beismerve szörnyű zenei ízlésemet, könnyen el tudom képzelni, hogy valakit ez feldob. Egyértelműen rengeteg energia rejlik a számokban, a szövegek mögött pedig igazi düh és szenvedély lakozik, ami szerintem képes elütni némi edzőtermi időt, ha a hallgatónak tetszik ez a zene. És van bármi fogalma arról, miről szól a szöveg."
 
2. Ha futás vagy pilátesz közben Oi!-t hallgatsz, feloszthatod a mérföldidődet, vagy erősítheted a kitartást a lábaidban, hasadban, csípődben, hátadban és karjaidban. De miután szívedre veszed a dalszövegeket, bemész a kocsmába, lehúzol hat korsó barnasört, valószínűleg lerombolod azt a jót, amit a testeddel csináltál. Ez fokozottan igaz, ha balhéba keveredsz hazafelé, és ha tényleg Oi!-fanatikus vagy, balhéba fogsz keveredni hazafelé.
 
3. Az Oi! túl csökönyös ahhoz, hogy jótálljon egy tudományos tanulmányban – még egy olyan félig szarban is, mint ez. Lehet, hogy ez az egész egy komplett időpazarlás volt. Akarsz verekedni?

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk