Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Szlovák skinheadek

Nem tűnik lehetetlen feladatnak az összes környező ország bemutatása, ennek folyamatában a második állomás az északi szomszéd, Szlovákia bőrfejűinek vázolása. A Szomjas Barát, a Kofola és a Tátra mellett egyéb érdekességek is megismerésre várnak az egykoron a csehekkel egybeforrt színtéren. A cikket Picko, a Real Enemy fanzine készítője vetette papírra a portál kérésére.


Beküldve: 2012-12-14, 22:04

E riport rövid összefoglalót kíván adni néhány zenekarról és körülményről, ami eszembe jutott, úgyhogy ez nem egy teljes számvetés, amiért előre is elnézést kérek a bandáktól.

80-as évek
A szlovákai punkszíntér kialakulása a 80-as évek elején a fővároshoz, Pozsonyhoz kötődik, még bőven a kommunista rezsim idejében. Habár Pozsonyban akkor nem igazán beszélhettünk színtérről. Meg kell mondjam, a szlovák punk rengeteg szállal kötődött a csehekéhez, mely már magasabb szinten tartott. Az első punkzenekar az Ex-Tip volt, akik 1982-ben indultak, illetve még ma is játszanak. Ezidőtájt tűnt fel a Ventil RG és a Paradox, utóbbiból jött létre a Zóna A, akik a mai napig még mindig zenélnek (sok demójuk és albumuk jelent meg). Koňýk, az énekes készítette az első szlovák punk fanzine-t, az In flagrantit. Fontos megjegyezni, hogy a bársonyos forradalom előtti évek nagyon megterhelőek voltak, a koncerteket nem engedélyezték, ha mégis, azt figyelte a rendőrség, és legtöbbször a végét figyelembe nem véve rekesztette be az eseményeket. A zenekarok tagjait üldözte a hatóság és a törvény. Mint említettem, a cseh színtér ennél szervezettebb volt, tucatnyi zenekarral, mint a Šanov, az E!E, az S.P.S., a Buřinky, a Našrot, a Novodur, a Telex, a Tri Sestry, a Modrý tanky, a Kritická situace, a P.S., a Do  řady, a HNF, a Plexis, a Visací Zámek stb. Egy érdekes könyv számol be erről az időszakról, a Kytary a Řev aneb co bylo za zdí (Gitárok és sikoly, avagy ami a fal mögött volt), egy olyan évtizedről, amikor zenekart alapítani és koncertezni bonyolult volt.
A Krátký Proces nevű bandán kívül nem volt skinhead zenekar. Ők is csak 1988 környékén alakultak, s a forradalom előtt koncertjük sem volt. A cseheknél egyértelműen az Orlík emelhető ki, akik 1987-től játszottak olyan "vezérekkel" a körükben, mint Daniel Landa és David Matásek. A forradalom előtt egyetlen koncertjüket tudták hangzóanyagra felvenni. Volt még akkor egy-két Oi! zenekaruk, mint az Oi! Oi! Hubert Macháně és a Suicidal Commando.
 
90-es évek
Az 1989. november 17-i bársonyos forradalom után, amikor elbukott a kommunista rezsim, indult meg a punkzenekarok hulláma. Olyan mainstream kiadó, mint a Monitor adott ki punk nagylemezeket. A 90-es évek eleji kiadványok ma nemcsak ritkának, hanem kultikusnak is számítanak. Szlovákia területén megalakult a Slobodná Európa, a Konflikt, a Hoten Toten, a Karpina, a P.E.B., a Hasiaci Prístroj és még sokan mások. Ezután következett az Odpad, a Načo názov, a DPH stb. hulláma. Az egész országban szerveztek már punk koncerteket, ebből a szempontjából ez volt Szlovákia legjobb időszaka.
A Krátký Proces lecserélte énekesét Rasto Rogelre, egy karizmatikus, profi színészre. A zenekar először olyan punk bandákkal játszik, mint a Davová psychóza és a Slobodná Európa, de később eltávolódnak ettől a vonaltól, és a szélsőjobboldal mellett érnek partot. Felkerültek néhány dalukkal a Skinsongs című LP-re, amely egy bzeneci koncert hangfelvétele volt, de kiadták videókazettán is. Annak érdemes meghallgatni a lemezt, aki érdeklődik a 90-es évek eleji csehszlovák Oi! hangzása iránt. A Krátký Proces első albumát (Na Prach) 1993-ban készítette el, a másodikat pedig 1997-ben, amely mint best of funkcionált az 1988–1996 közötti éveket feldolgozva. Ezután feloszlottak, s néhány tag megalakította a Juden Mordot. A cseh Orlík két albumot adott ki, az Oi!-t és a Demise-t, s szintén kultikus hanganyagokként vannak megbélyegezve. A Demise után feloszlottak (1992), s Daniel Landa szólókarrierbe kezdett, kevés kapcsolódási ponttal a bőrfejűek felé, de továbbra sem rejti véka alá véleményét, hangosan kimondja azt.
Az évtized nagy részében az NS uralta a pozsonyi utcákat. A legsúlyosabb eset egy baloldali autójának felgyújtása volt, melyet egy életveszélyes sérülésekkel tarkított verekedés követett. Más városokban is dúltak az utcaharcok: Poprádban, Privigyében, Kassán vagy Nyitrán, ahol NS-ek százai gyülekeztek. Sok koncertet szerveztek, olykor külföldről meghívott fellépőkkel is. 2001 után ezek nagy részét betiltotta a rendőrség, számos bandatagot börtönbe zártak, így a mozgalmuk javarészt földalattivá vált. A skinheadek és a punkok harcosan igyekeztek kiszorítani az általuk szervezett estekről a nem odavaló elemeket, ennek ellenére az utcán továbbra is ők voltak fölényben. A legaktívabb anti-NS zenekar a pozsonyi Rozpor lett, akik egyébként punkzenét játszanak.
Mint az a fenti bekezdésekből leszűrhető, a tisztán Oi! zenével foglalkozó közeg a 90-es évek elején nyert teret, elsősorban a fanzineírás kialakulásával. A leghíresebb lap a Bulldog volt, melyet Vláď Červený, a cseh SHARP úttörője készített. De nem feledkezhetünk meg az egyéb irományokról sem, mint a Rytíř, a Messenger, az Anti-Heroes stb. Szlovákiában minden csoportosulásnak megvolt a maga fanzine-ja, így 1995-től az alábbiak jelentek meg: Trojan Bootbois, Skinik, Oskar Uličník, Skunk, Warrior stb. 
 
2000-es évek, napjaink
2004 óta azonban csak egyetlen szlovák Oi! fanzine került kiadásra, az általam szerkesztett Real Enemy. 13 számot tudok magam mögött, egy ideje színes borítóval, 80 oldalon, angol és szlovák nyelven, s az összes kontinensre igyekszem kiterjeszteni a lapot. Ennek megvalósulására a legújabb szám már 440 példányban készült el. Újabb zenekarok a 90-es évek második felében kezdtek alakulni, ezek közé először a Protest tartozott. Megjelent a Praha című EP-jük Vlad kiadójánál, ezután pedig a mai napig számottevő nagylemezük, a From Protest To Resistance következett. Szlovákia leghíresebb Oi! bandája az Incident volt, akik 1996-os megalakulásuk után 1997-ben egy demóval álltak elő, a Hrdos» pivo a Oi!-jal, amely még ma is megvásárolható, egy (Operace Artabannal közösen készült) split CD formájában. Ezután négy albumot adtak ki (Streetsymphony, Streetrhapsody, Dni hnevu, Nikdy viac). A hangzás és a szövegvilág egyaránt kiemelkedő. Az évtized végén alakult a Začiatok Konca, mostanában fog megjelenni a legújabb nagylemezük. Napjainkra lecsökkent az Oi! iránti érdeklődés, kb. 100 emberre, ezért az Oi! bandák leginkább punk koncerteken lépnek fel. Az Oi!-ra specializálódott bulik Csehországban virágzanak, nálunk csak néha lehet hallani róluk észak-szlovák településeken, mint Puhó, Zsolna és Dunajó. A szlovák punkzene terjesztésért a Hirax Records felel, akik CD-ken, kis- és nagylemezeken kívül fanzine-ek és ruházat iránt is érdeklődnek. Hirax, aki saját magáról nevezte el a kiadót, játszik néhány bandában, s könyvet is ír.
Manapság az Oi! és punk színtér nagyon sokszínű, jó néhány punk és Oi! zenekarunk van. De összességében nagyon gyenge, mert az emberek nem becsülik azt, ami van. Nem vesznek CD-ket, mert minden letölthető, nem vesznek fanzine-eket, mert úgyis olvasható online, és nem utaznak koncertekre, mert csak a környékbeli eseményeken vesznek részt. (S még mindig probléma a politika, jobb- és baloldalról egyaránt.) De lássunk néhány zenekart! A pozsonyi Cenzúrának néhány napja jelent meg a legújabb CD-je, a szintén fővárosi Ani Krok Spä» kettőn van túl, és most dolgozik a harmadikon, az érsekújvári Beerstreet Bois háza tájáról sajnos nem sokat tudni, talán már nem is játszanak. Legközelibb ismerőseim a liptószentmiklósi Streetfight legénysége, akik a legfiatalabb Oi! banda az országban.
Koncerttermek szempontjából nem állunk túl jól, de ami van, általában neves zenekarokat lát vendégül. Kassán, a Collosseumban az utóbbi évek igen zsúfoltak voltak, hiszen fellépett a Busines, a Sham 69, a Last Resort, a Klasse Kriminale, a Los Fastidios, a Toasters, ill. olyan hardcore bandák, mint a Biohazard, a Madball, a Sick of it All és az Agnostic Front. Érdemes megemlíteni még Pozsonyból az Obludát és a Randalt. Losoncon a punkért és az Oi!-ért Kuko felelős, a Rebel Fest Crew főnöke. Poprádon évente egyszer szervezünk Oi! bulit. A helyi Howada Crew tagjai olyan zenekarokban játszottak, mint a Signum Victoriae, az Incident és a Sense, s ugyebár itt készül a Real Enemy fanzine. Ha az ember politikamentes bőrfejű csoportokat keres, leginkább Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Trencsén, Zsolna, Puhó, Liptószentmiklós, Kassa és Poprád környékén járhat sikerrel. Aki pedig a Tátrában jár, vegye fel velem a kapcsolatot.

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk