Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Ukrán skinheadek

Keleti szomszédunk színteréről talán semmit sem tudunk, pedig van mivel büszkélkedniük, ez ki is derül a legfrissebb beszámolójukból, mely a Real Enemy 12. számában jelent meg. A cikket Igor és Ramune állította össze.


Beküldve: 2012-04-13, 19:10

Mielőtt az ukrán skinhead zenei színtérről beszélnénk, érdemes röviden áttekinteni a múltat is, ami sajnos eléggé rövid. Ukrajna 1991-es függetlensége előtt a Szovjetunióban a punk hódított, de nem öltött akkora méreteket, mint például Lengyelországban. A "szovjet punknak" megvolt a sajátos hangzása, ami nem volt épp a legjobb, és inkább orosz elemeket tartalmazott, távol a brit vagy az európai hangzástól. A 90-es évek elején az országban egyfajta káosz uralkodott, ha a skinhead szubkultúráról beszélünk, az a 90-es évek közepén érkezett meg hozzánk. Abban az időben nagyon kevés információ került be a köztudatba, jobboldaliak tüntettek a már felbomlott rezsim ellen, s hazafiasságra vágytak a már végre szabad országban.

A korai zenekarok jobboldaliak voltak, neveket nem említek, 1998 környékén alakultak. Az első Oi! bandára 2005-ig kellett várni, ők voltak a kijevi Rebel Boys. Az első "nagyobb" Oi! bulin külföldi zenekar is játszott, a litván Toro Bravo, de a koncert véresre sikeredett, ezért egy kisebb szünet következett. A második esély, amivel még ma is élünk, 2007-ben jött el, amikor az első ska partit szerveztük meg Laurel Aitken születésnapjára emlékezve. Meg kell említenem, hogy ekkorra már a hardcore színtér is feléledt, az emberek egyre barátságosabbak lettek, többet találkoztak, úgyhogy egy-egy koncerten több zenei szubkultúra is képviselte magát. 2001-ben új futballklub született, az FC Arsenal Kyiv, úgyhogy még eggyel nőt azoknak a helyeknek a száma, ahol antirasszista skinheadek és punkok találkozhattak. Valami olyasmi lett volna, mint a St. Pauli vagy a Bohemians, de egyéb okok miatt ez nem igazán akar összejönni.

De vissza 2007-be: szerveződtek a ska-reggae koncertek, a hardcore színtér jó egészségnek örvendett az Oi! pedig – a Rebel Boys már két éve létezett, az új Oi! banda, a The Bubbles 2008-ban alakult új arcokkal, egy klasszikus Oi! projekt volt, a koncertjeiket mindig jó hangulat övezte. Őket követte a streetpunkban utazó Rude Riot, akik egy fokkal gyorsabb zenét játszanak. Idén jelenik meg az új albumuk, amire érdemes lesz figyelni, továbbá felkerültek a Tribute to Oppressed című válogatáslemezre is. 2009-ben még egy banda alakult, az Oi! Krivoi a dél-ukrajnai Krivoy Rog városában, ma már ritkán játszanak. Az új zenekarokat számos koncert kísérte, minden a régimódi garázs stílusban megszervezve, nem is voltak nagyon publikusak, igazából kissé veszélyesek voltak.

Ezzel párhuzamosan továbbra is futottak a ska-reggae bulik, ahol találkozhattunk, táncolhattunk, sört ihattunk. Végül úgy döntöttünk, el is nevezzük, s Rude Cats Family néven szervezünk koncerteket a skinhead zenéknek. Akkoriban nem sok Oi! banda látogatott hozzánk, a ska viszont annál inkább pörgött: a Skarface, a Skampararas, a Skambomambo és még néhány külföldi formációt láthattunk vendégül. 2008-ban jelent meg a Rude Cats fanzine két száma, ami az első ukrán tradicionális skinhead lap is egyben - interjúkkal zenéről, fesztiválokról. Meg kell emlékezzek még néhány zenekarról: a kijevi Sick Boys is akkoriban volt aktív, nem túl jó minőségű streetpunkot játszottak, ma már Ne Zlamaty! néven működnek, és a hangzásuk is fejlődött. A már fiatalon tökös zenekarrá váló Teorija Gvaltu Khmelnytskyi városából egyedi zenét alkotott: Oi! és ukrán népzene keveréke, kiegészülve dudával és harsonával, ska-reggae elemekkel kombinálva. Első EP-jük Tri Strily néven jelent meg, emellett belevágtak egy mellékprojektbe is, a streetpunkot játszó Cios!-ba. Néhány hónapja ezek a srácok szervezték le a Rozport városukba. Említettem a jelenlegi formációkat; a színtér minden tagja próbál együttműködni, mindenki ismer mindenkit. Az ország méretéhez képest a szcéna nem túl nagy, de büszkék vagyunk rá, hiszen szívből jön, nem egy üzleti vállalkozás, mint ahogy azt láthatjuk néhány európai országban. Vannak, akik amilyen gyorsan megjelennek, olyan gyorsan el is tűnnek, de az elmúlt évek alapján a közösség egyértelműen növekvő státuszban van, és örömmel látom, hogy tenni is akarnak érte, nemcsak kihasználják. Oi! és punk koncertek egyre gyakrabban kerülnek megszervezésre, 2011 végén orosz zenekarok is ellátogattak hozzánk, úgymint a Zapoy!, a Kids of the streets és a The Lappers.

Remélem, sok új banda fog még alakulni hazánkban, amivel párhuzamosan több külföldi zenekart is meghívhatunk. Úgyhogy amelyik külföldi banda szeretne hozzánk jönni, örömmel látjuk, hiszen sok helyet meg tudunk nekik mutatni, jó arcokkal találkozhat, sok sörünk is van, amit meg lehet inni, idén nyáron pedig az EURO 2012-t a lengyelekkel közösen szervezzük.

Forrás: Real Enemy fanzine, 2012. március


Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk