Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
This is England '88

Akinek az előző sorozat, a '86 után nem volt egyértelmű a rendező elképzelése, annak most végképp világossá válik, hogy mit is kíván bemutatni a film skinhead szereplőivel a változásokon keresztül. A Channel 4 az elmúlt három estén adta le legújabb sorozatát. Combóék visszatértek!


Beküldve: 2011-12-16, 14:22

A 2006-os This is England elsöprő sikere után a rajongók joggal várták a bőrfejű-szál folytatását a tavalyi '86-ban, és mivel csalódniuk kellett, idén egyértelművé vált, hogy az esetleges folytatásban már végképp lemondhatunk a szubkultúra további bemutatásáról. Annyira, hogy míg tavaly egy-egy mondattal utaltak a szereplők arra, hogy miért is növesztették meg a hajukat, itt már erről sem beszélhetünk, ahogy mondani szokás: az élet ment tovább, még ebben az angliai kisvárosban is.

A helyszín régóta talány, hogy hol is játszódhat, és eddig nem sok alapunk volt ennek megtalálására (kivéve persze az angol tájakat), most azonban egy érdekes módon próbáltak a készítők utalni erre: az egyik főszereplő, Woody épp fürdik, amikor felsőtestén látható egy tetovált Leeds F.C. felirat, tehát kb. be lehet lőni, hogy valahol Észak-Angliában élik Shaunék mindennapjaikat. Ez a tetoválás azonban nem annyira feltűnő, mert a Woody jobb karján lévő, tetovált horogkereszt (!) a legtöbb varrat értelmét háttérbe szorítja. A jelmeztervezőkhöz lenne egy-két kérdésem, az előző szériában is volt egy-két baki a kor ábrázolásával, de ez most nem tartozik szorosan a témánkhoz.

De ne beszéljünk mellé! A lényegre térve, a rendező, Shane Meadows talán már 5 évvel ezelőtt is előállt ötletével, hogy nemcsak skinheadeket és a 80-as évek elejét, hanem az egész évtizedet be lehetne mutatni a TiE égiszén belül. A filmmel nyert díjak és a Channel 4 csatorna támogatása is ösztönözhette abban, hogy nekiálljon a sorozatok gyártásának, aminek a szereplők folyamatos változása látta "kárát". Ha pedig eszünkbe jut, hogy a következő epizód, a This is England '90 a rave és a nehézdrogok korszakában játszódik, akkor egyértelműen kijelenthető: Meadows pozőrnek beállítva a szereplőket akarja a XX. század végi angol ifjúság életét ábrázolni. Mert mi másnak is lenne nevezhető a pocakos Gadget, aki két-három évente változtatja a stílusát, volt ugyebár skinhead, a tavalyi epizódokban a szó legszorosabb értelmében vett "teddy bear", most pedig olasz dzsigolót játszva egyre kultúráltabban próbál kinézni. De nemcsak róla van szó, a sorozat szinte összes szereplője folyamatosan változtatja a megjelenését, identitásuk kérdése is megérne egy külön cikket. Egyedül Milky és Trev maradt a régi, mégha a lány kissé átvarázsolta is a haját. Milkynél nem a külső, hanem a belső változott meg: erről nem írnék bővebben, a '86-ban elindult bonyodalmak itt tovább folytatódnak, aminek ő a központi okozója.

A háromszor háromnegyed órás This is England '88 a címmel megegyező év karácsonyán játszódik. A filmben megszokott humor tavaly a felére csökkent, most pedig elhalványul, a második részből hirtelen nem is ugrik be egy sem, s a befejező epizód is inkább csak fekete humorral operál a cselekmény végén, bár ezt olyan jól eltalálták, hogy a tömény dráma után épp ekkor jött meg az ember kedve ahhoz, hogy tovább nézze a sorozatot, pechünkre véget is ér a sztori, és várhatunk a következő durranásra, míg leforgatják. A balladai homályt most is fenntartják: nem kapunk említést arról, hogy 2 év alatt miért zajlottak le azok a dolgok Lol életében, melyek végül a sorozatban kialakult állapothoz vezettek. Nagyot fordult a lány élete e rövid idő alatt, de hogy hogyan, arról nem tájékoztatnak minket, bár a jelenlegi helyzet érthető, hiszen önmaga okozta saját érzelmi bukását. Shaun élete olyan, mintha a Skins c. sorozatból bukkant volna fel, klasszikus tinédzserkori problémával küzd, s ahogy lennie kell, megoldás itt sem mutatkozik.

Aki el tud vonatkoztatni a szereplők megváltozásától, annak feltétlenül ajánlott a '88, aki szerint a karácsonyi hangulatba nem illik ennyi valóban tragikus történés, az most nehéz helyzetbe kerül a megnézést illetően.


Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk