Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Fred Perry sztori

Talán ez a három legjobb szó ennek a különleges ruházatnak a tömör jellemzésére, melynek viselete az évtizedek során már-már kultikussá vált, úgy a lelátókon, mint más underground körökben, a fehér sport világa mellett. 


Beküldve: 2011-04-12, 16:07

Fred Perry (1909-1995) neve nagy bizonyossággal leginkább a teniszezők sorában cseng a legismerősebben, hisz az egyik legünnepeltebb teniszcsillagról van szó, aki mellesleg Anglia színeiben érte el hatalmas sikereit. Talán megint csak a teniszkönyök legesélyesebb várományosai tudják azt is, hogy leginkább az előrerohanás közbeni tenyeres ütései hozták meg számára a legnagyobb elismerést. Élete története nem vetekszik a Háború és Béke cselekményeinek és kalandosságának sokaságával, sőt így első hallásra elég érdekesnek is tűnhet.
Stockportban született és az Ealing Country általános iskolába járt. Már itt megalapozta hírnevét, igaz ekkor még, mint asztalteniszező. 20 éves korában már világbajnokká vált. 1933-ban Mr. Perry legyőzte saját mesterét (Henry Cochet) egy öt szettes partiban és ez által megszerezte első Davis kupa győzelmét is. (ő az első angol, aki 1912 óta Davis kupát nyert). A siker széria ekkorra már megállíthatatlan : 1934-35-36-ban, férfi egyesben, Wimbledonban győzedelmeskedett, de ugyancsak nyert az Egyesült Államok bajnokságában is 1933-34-36-ban. Szintén győzelemmel tért haza Ausztráliából is, de a francia bajnokságot is sikerrel zárta. Ő volt az első teniszező, aki a négy fontos bajnoki címet egyszerre tudhatott magáénak.1936-tól profi sportolóvá váltott, majd 1938-ban amerikai állampolgárságot kapott.
A II. világháború alatt az amerikai légierőnél szolgált, majd a háború végével, mint üzletember folytatta tevékenységét, a tenisszel ekkor sem szakított, sok éven át ő volt a wimbledoni tornák rádiós közvetítője. Az 1940-es évek végén a korábbi osztrák futballista, Tibby Wegner azzal az ötlettel kereste meg Fred Perry-t, hogy Fred Perry névvel jelzett melegítőket értékesítsenek. Fred korábban gézzel kötötte be csuklóját, hogy teniszütőjét megvédje az izzadságtól. Az eredeti melegítő törölköző anyagból készült és Fred elmondása szerint  „egy tonnát nyomott”.
Az újratervezett és Leicesterben gyártott termék világos, puha és rugalmas volt. Ettől a pillanattól az üzlet beindult. Az elején a legjobb teniszjátékosok ingyen kaptak melegítőt, a játékosokat meggyőzték, hogy a pályán ezt a ruházatot viseljék, s így lépésről-lépésre bevezetésre került a Fred Perry Sportruházat. A közös vállalkozás során hamarosan kifejlesztették a Fred Perry sporttrikókat. A Fred Perry logo egyre ismertebbé vált: a BBC fotósai is kaptak a termékekből, míg a mérkőzések kommentálása közben Fred Perry és Dan Maskell is azokat viselték. Az összes játékos kapott a trikókból: ez az időszak Hood Rosewell és a fiatal ausztrálok korszaka volt, akik imádták az új ruházatot, amely sokkal jobban nézett ki, mint a lötyögős alternatívák. Ezek okos és sikeres marketing-húzásnak bizonyultak. Az emberek megismerték a Fred Perry márkát, és leginkább a világ leghíresebb teniszversenyével, a wimbledoni bajnoksággal, illetőleg a legjobb teniszjátékosokkal azonosították.
A Fred Perry trikó bombaüzlet lett. Kiváló árunak minősült, az emberek egy pillanat alatt megszerették, majd megvásárolták. A lyukacsos szövésű pamuttrikó a tenisz tökéletes felszerelése volt. Időközben a márka a korabeli fiatalok életének kísérőjelenségévé vált, akik szívesen viselték az elnyűhetetlen termékeket.
A brit fiatalok és a márka között egy kitartó és szoros kapcsolat alakult ki. A brit divat és a zene népszerűvé válása hatására a Fred Perry márka is meghódította a világot. A fogyasztók igényelték a trikó gallérjának és ujjának módosítását. A Fred Perry trikó rövidesen nemcsak a sportruházat, hanem az utcai divat első számú márkájává vált. Egy dolog azonban változatlan maradt. Az eredeti, tökéletesen szabott pamuttrikó továbbra is Angliában készül, és ugyanazon szövetből, amelyet a Fred Perry trikó 1952-es bevezetésekor használtak. Érdekesség még, hogy a Fred Perry születésének 100. évfordulóján a Piaggio is méltóképpen megemlékezett a híres teniszezőről, hiszen kiadtak egy limitált számú, FP logoval ellátott Vespát. A modellből mindössze 100 db vásárolható, 2009 augusztusától. 

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk