Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Firebug interjú

A brazil Firebug eddig csak az igen fanatikus ska/reggae közönségnek volt ismerős, mivel második lemezüket európai kiadó (Grover) is terjeszti, valamint télen a kontinensen turnéznak, ami érinti hazánkat is, nem árt megismerkedni Victor Rice egyik kedvenc zenekarával.


Beküldve: 2006-12-17, 20:07

Az eredeti interjú a cseh Banana fanzine ötödik számában jelent meg, és Alex Figueira-val készült.

 

Mikor és hogyan alakult a Firebug?

 

Nos, Felipe Machadoval (ének/gitár) játszottam egy másik bandában, de nem voltam elégedett azzal amit csináltunk…Majd megkértem, dolgozzunk együtt valami máson – ami valójában csak néhány dal és karcolat volt – és rögzítsük egy albumot. Ekkor hívtam barátomat, Victor Rice-t, aki csatlakozott hozzánk, majd segített megkomponálni és felvenni a számokat.

 

Hogy jött, hogy együtt dolgozzatok Victor Rice-szal?

 

Victor Rice együtt turnézott a Toasters-szel 97-ben vagy 98-ban Brazíliában, ekkor találkoztam vele először. Akkoriban egy helyi ska bandában játszottam, a Skuba-ban és együtt turnéztunk egy rövid ideig. Jól elvoltunk együtt és jó barátokká váltunk. Innentől kezdődik baráti kapcsolatunk, egyszer át szeretett volna jönni Brazíliába. Miután szakított a barátnőjével és Sao Pauloban talált új szerelmet magának, úgy döntött ideköltözik.

 

Mik a fő behatásaitok?

 

Leginkább a ska és a rocksteady zenekarok a 60-as évekből, mint a Paragons, Termites, Ken Boothe, Toots and the Maytals, Desmond Dekker, Jackie Mittoo, Pioneers és hasonlóak.

 

Beszélj a zenei múltatokról.

 

Machado gitározik, énekel és írja a legtöbb dalt. Sokáig élt San Diegoban (USA), ahol több bandája is volt.

Én voltam az alapító dobosa a seattlei Easy Big Fellának, ahol 91 és 93 között játszottam. Velem vették fel az első lemezüket az Easy Listening-et, de nagyon ajánlom, hogy hallgassátok meg a harmadik lemezt az Eat at Joey’s, ami az egyik kedvenc albumom. Remek banda volt. Amikor visszaérkeztem Brazíliába, megalapítottam a Skuba-t, ami két albumot rögzített és egy split lemezt 2000-ben.

Victor Rice basszusgitározik, aki a legjobb ska/reggae producer az USA-ban és játszott a Scofflaws-szal, a NYSJE-lel, a Stubborn All-Stars-szal és van még más projectje is [nézzétek meg itt: www.victorrice.com]

  

 

A zenekar felépítése elég speciálissá teszi a bandát. Nem megszokott dolog, hogy egy Ska/Rocksteady banda 3 főből álljon. Miért választottátok ezt a felállást?

 

Először nem is volt zenekar, az ötlet csak az volt, hogy felvegyük a dalokat és megnézzük milyen fogadtatásuk lesz, nem voltunk biztosak abban, amit csináltunk akkoriban…Miután kijött a lemez azt mondtuk: megvan a lemez, koncertezni kellene!!!

Ez elképzelhetetlen volt csak dob, basszus és gitár felállással, így meghívtuk néhány barátunkat, hogy álljanak be közénk [Olivier Dherte, gitár; Leo Cunha billentyűk; és Bruno Cedola basszus], majd 6 hónapon keresztül próbáltunk az első koncertet megelőzően.

Az oka, hogy egy basszusgitárost is be kellett venni az volt, hogy Victor Rice egyfolytában az Államokba utazott és rendszeresen hónapokat töltött ott. Mikor itt van a városban, ő is fellép velünk [basszusozik, ritmusgitározik és percussionozik], így ha nincs velünk, akkor is tudunk játszani.

 

Az albumon néhány daltok portugálul van, ezek gyönyörűek. Miért nem énekeltetek az anyanyelveteken az egész albumon?

 

Nagyon szépen köszönjük. Örülök, hogy tetszett. Az album angolul íródott, ez természetesebben szól ahhoz a stílusú zenéhez, amit játszunk, ez jobban megfelel hozzá. Úgy döntöttünk felveszünk néhány dalt portugálul, de nem vagyok benne biztos, hogy a következő albumon ezt elkövetjük…

 

Figyelembe véve, hogy jelenleg a tradicionális ska zenekarok nagy része angolul énekel, nem gondoljátok, hogy más nyelven énekeljetek (a portugál a kézenfekvő) és talán adnátok egy kis „frissítést” a nemzetközi Ska színtérnek?

 

Nem igazán gondolkodtunk ezen, talán igazad van… De ez nem igazán segítene rajtunk, hogy más közönséget szerezzünk, nem sokan beszélnek portugálul…

 

A brazil zenei örökség már nagy hatással bír a modern zenére; Samba és Bossa Nova hallható Rock, Reggae és néha brazil metál albumokon. Ti menteseknek tűntök ezektől a hatásoktól. Tiszta jamaikai hangzást akartatok, vagy ez csak természetesen jött?

 

Akartuk a 60-as évekbeli jamaikai atmoszférát, kétség sincs efelől. Úgy gondolom, nagy kihívás keverni a brazil ritmusokat, azzal amit mi akarunk csinálni. Imádnám, remélem majd egyszer sor kerül rá.

 

Valószínűnek tartotok valami brazil atmoszférát csempészni a következő számokba?

 

Nem most, de már próbáljuk. Ahogy mondtam már az előbb, nem egyszerű…

 

Sao Paulo-iak vagytok, amely a világ egyik legnagyobb városa. Azt gondolom, hogy minden típusú zenének megvan a közönsége. Viszont, a jamikai Ska nem tűnik nagyon népszerűnek arrafelé. Ez minek tulajdonítható?

 

Nem feltétlenül népszerű Brazíliában…De minket ez nem akadályoz a koncertjeinkbe Sao Paulo-ban. Itt már egy remek közönség látogatja a koncertjeinket.

 

A Commercialized Man című számotok a globalizációról és a kereskedelmi nyersanyag elfecséreléséről szól. Miért gondoltátok, hogy erről fontos beszélni?

 

Mindig jó, ha tudják az emberek, nem örülünk annak, amikor kormányok megpróbálnak ráerőltetni valamit más országokra, mint ahogy az Államok teszi Irakkal. Sajnos úgy tűnik, ez folyamatosan egyre rosszabb lesz.

 

 


 

Menjünk tovább. A lemezetek nagyon eredeti. Ez az üdeség gondoskodik a debütáló lemezeteken arról, hogy megmutassátok a világ Ska színterének, hogy túlságosan is másolják az eredeti stílust, amit már megcsináltak?

 

Nem akartunk bebizonyítani senkinek semmit, csak egy jó albumot akartunk felvenni. Szerencsések vagyunk a végeredményt nézve. Szeretném, ha még egy jó lemezt kiadhatnánk és még ebben a félévben kijönne.

 

Valószínűleg jelenleg nektek van a legismertebb produceretek [Victor Rice], akivel együtt dolgozhattok, és az albumotok, ahogy már beszéltük üdeszínfolt minden Ska fanatikusnak szerte a világon. Mit gondoltok, az album kapott egy kis figyelmet a nemzetközi színen?

 

Nem tudom kaphat ennél nagyobbat…nem tudtunk jó európai kiadványt kihozni, ami azt jelenti, hogy nem adta ki kiadó, ami nehézzé teszi, hogy az emberek megismerjenek minket. Remélhetőleg ezt fikszálni tudjuk a következő albumunkra.(Ez megtörtént a német Grover Records 2006 decemberében kiadta a lemezt – szerk.)

 

Talán a másik ok, hogy nincsenek ska bandák Brazíliában…néhány ska-core, ez van. Talán az emberek nem hiszik, hogy ez a fajta zene Brazíliából érkezik.

 

Van esély arra, hogy egyszer Európában játszotok?

 

Azt tervezzük, hogy megjelenik a következő albumunk Európában és turnézhatunk is 2006-ban.

 

Mit terveztek a jövőben?

 

A zene nagyszerű szórakozás. Szeretnénk felvenni és játszani, ahogy csak tudjuk és amilyen hamar csak lehet…

 

Utolsó kérdés: olyan meleg és remek helyen éltek, mint Brazília; természetesebb, hogy jamaikai zenét játszotok, mint mondjuk a német bandák?

 

Nem hiszem, nem nagyon tudsz mit kezdeni az időjárással…de egy dolog, amit biztosra tudok: több bandát tudsz Németországban, mint itt Brazíliában, és sok köztük a remek zenekar. Talán a trópusi részén élnek Németországnak…Nem tudomJ

 

www.firebug.com.br
www.myspace.com/firebugbrazil

 

 

 


Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk