Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
A lengyel Oi, avagy
Az utca hangja

Ki ne ismerné a lengyel skinheadeket? A legtöbb európai akción ott vannak, és bármilyen is a viselkedésük, egyet nem szabad elfelejteni róluk: Európa egyik legnagyobb, legproduktívabb és legösszetartóbb színterét képviselik ma. Ez a színtér még a 80-as évek elején kezdett el működni, ezért érdemes egy kicsit jobban szemügyre venni.

Beküldve: 2006-02-19, 20:03

Az első hírek az Oi!-ról a nyolcvanas évek közepén érték el Lengyelországot és főleg a nagyvárosokat mint pl. Varsó, Torun, Trojmiasto. Az első lengyel Oi! bandának a gdanski DDT és a toruni SKRAJNA REAKCIA számít. A DDT-nek voltak a legelső rasszista szövegei Lengyelországban, de az ő közönségük volt az elsők között, akinek volt némi fogalma arról, mit is jelent az Oi!. A SKRAJNA REAKCIA erősen antikommunista beállítottságú volt, és náluk bukkant fel elsőnek az úgynevezett Oi! imidzs. Amíg a DDT zenéjét a gyors oi/punk jellemezte, a SKRAJNA REAKCIA inkább hardcore punkot játszott DISCHARGE stílusban. Úgy 1984 táján egyre sűrűbben jelentek meg a rövid hajú, farmerdzsekit és magas román bakancsokat viselő fiatalok Lengyelországban. Az elején még mint úgynevezett gitpunkok - garázdálkodó bandák csináltak kisebb-nagyobb balhékat.

Egy évvel később a punkok Krakkó-ból, Opole-ból, Torun-ból, Raciborza-ból és máshonnan, csoportosan vették át a skinhead imidzst. Ezzel a váltással akartak válaszolni az egyre jobban baloldalosodó punk mozgalomra, valamint a punk zene eldurvulására. Gdansk-ban megalapult az RKM nevű banda, de szétestek, mielőtt felvették volna az első demójukat. Szerencsére egyre több városba jutott el a zene, így erősödött a lengyel Oi! is. Ebben az időben kezdett el Legionowe-ban játszani a SEXBOMBA nevű zenekar. Ők is hamar átváltottak Oi!-ra, hogy az egyre jobban terjedő "új" szubkultúrának köszönhetően minél többet koncertezhessenek és feljátszhassák az első lemezüket, amit ma már sokan a legeslő lengyel Oi! lemeznek tartanak számon. Később megpróbáltak ebből a skatulyából is kibújni, hogy a kommersz zenei piacra léphessenek. Közben Lengyelország déli részén minél gyakrabban szerveztek komoly összejöveteleket a bandák Krakkóból, Wislából, Opoleból és Raciborza-ból. Olyan bandák kezdtek el játszani, mint a RAMZES AND THE HOOLIGANS, BTM, SZCZERBIEC. Az elsőnek sorolt bandának maga Ramzes volt az alapítótagja, és már 1980-ban játszott egy HAOS nevű polgárpukkasztó huligán Oi! bandában, melynek nagyon felháborító szövegei voltak. Hogy a móka nagyobb legyen, az első koncertjére Varsóban berontott egy skincsoport, egy bizonyos "Cviara" nevű figura vezetése alatt, hogy megtámadják Ramzest és bandáját. Pár dal meghallgatása után azonban ezek a vadul berontó srácok lettek a zenekar első komoly közönsége. Ugyanakkor 1986-ban Krakkóban létrejött a BTM, az első igazi skinhead banda, akiknek a kinézetük és a zenéjük is a legjobban hasonlított az angol mintára. A BTM valójában nem játszott egyetlen koncertet sem, viszont maguk után hagytak két demofelvételt. Az újjáalakulásuk után, a 90-es években ráadásul kiadtak egy kislemezt és egy albumot is. 1987-ben Ustroniu-ban kezd el játszani a SKUKNS, amely később a SZCZERBIEC néven lett közismert. Ugyanebben az évben Slupkban létrejött a BARANKI BOZE. Említést érdemel, hogy 1986-ban megjelent az első lengyel raciborzei skinhead fanzine, a Przebudzsie Sie (Keljetek fel).

A nyolcvanas évek végén nagyon megnőtt a skinheadek létszáma, ami persze balhékat vont maga után, és ez vonzotta a lengyel sajtót. Az évtizedfordulón megjelentek a szélsőjobboldali bandák: a gliwicai HONOR, a wroclavi KONKWISTA 88 és a lodzi BDM, melynek az élén a "Sztrus" névre hallgató, közismert lodzi bandita állt. Eközben a Ramzes elment Németországba, és a banda maradéka átnevezte magát POLSKA-ra és jobbra vették az irányt. 1989-ben Bialsko-Bialej-ban megrendezték az első nagy skinhead koncertet, melyen felléptek a HONOR, POLSKA és a SZCZERBIEC zenekarok. Ez volt a lengyel skinek erejének és összetartásának felmutatása, ami szerényen végződött ugyan, viszont országszerte nagy volt a visszhangja.

Rövid idő után új bandák és új skinhead irányzatok jöttek létre. A Szczerbiec stúdióba vonult, majd a későbbi feloszlásuk után a Rezystencja-t és a Storm 68-at alapították meg. 1991 végén elkészült egy tévériport, ami az Oi!-ról szólt. A riport bemutatott egy olyan koncertet is, ahol a HONOR és ZACER léptek fel Sosnowiecben. A 90-es években a színtér radikálisabbá és hatalmassá kezdett válni. Az egyik legerősebb városban, Wroclawban akkora hatással van a Konkwista 88, hogy a neonácik ereje és létszáma jelentősen megnőtt. A város polgármestere a helyi televízióban figyelmeztette a színesbőrű diákokat, hogy az esti órákban kerüljék ki a város központját. Ugyanott 1993-ban a náci skinheadek megtámadták a Solidarnosc tüntetését Nelson Mandeláért. Nagy skinhead központ közé tartozik Bialystok városa is, ahol az OJCZYZNA nevű banda játszott. Bydgoszczban megjelent a híres "Legion" skinhead fanzine, amit később Skinhead Polski és Blyskawica néven adtak ki. Torun-ban kezdett játszani a ZADRUGA. A Trojmiasto is tele volt skinheadekkel. Itt adták ki az Odlam Skiny fanzine-t, amiből tizenhárom szám jelent meg, és a kiadója lemezek, kazetták forgalmazásával is foglalkozott. A 90-es években a Kwasny a BTM egykori énekese egy céget alapított Carry On Oi! név alatt. Ő forgalmazta a legtöbb lengyel apolitikus bandák kazettáit és a külföldi bandák anyagait Lengyelországban.

Időközben a valamikori skinzine a Przebudz Sie is nevet váltott Kolonie-re, és egy kis radikalizálódás után tovább foglalkozott a skinhead kultúra bemutatásával. Nem lehet nem megemlíteni azt, hogy a skinek többsége fociszurkoló is volt, ráadásul a legvadabbak közé tartozott. Sok csapatnál az ultrák többsége skinhead volt. Itt kell megemlíteni pl. hogy a Lech Gdansk szurkolótáborának többsége (akik a meccseket látogatták) főleg jobboldali skinheadekből álltak, és annak idején az a hír terjedt el, hogy egy gdanski lakótelepen majdnem kétezer(!) skinhead lakott. Hasonló volt a szituáció Wroclaw-ban, Opole-ban és Varsó-ban, ahol mára a verekedések a stadionokon legendákká váltak.

Nagy befolyással bírt a skinheadekre a POPROSTU együttes, amely punk´77 stílust játszott. Semmi közük nem volt az Oi!-hoz, viszont a lengyel skinek imádták őket. Tovább nőtt a lengyel náci-skinheadek ereje, és olyan külföldi bandákat kezdtek meghívni, mint pl. a NO REMORSE  vagy a SQUADRON. Annak idején a hangulat nagyon fajgyűlölő és abszolút antikommunista volt, és az NS ágozat uralkodott a színtéren. Csak a 90-es évek másik felében kezdtek változni a dolgok. Az apolitikus skinheadek bástyájává vált a Sosnowiec, ahol kiadták a Sosnowiec nevű skinzinet is, és olyan bandák jöttek létre, mint a THE HORRORSHOW, a későbbi SKANKAN-ra keresztelt első kiváló lengyel ska zenekar. A 90-es évek első felében a skinheadeknek végre lehetőségük adódott professzionális szinten feljátszani és kiadni a zenét. A Fan Records hivatalosan kiadta a KONKWISTA 88, POLSKA, BTM, ZADRUGA, RAMZES AND THE HOOLIGANS kazettáit. 1994-ben megjelent a POLSKA első CD-je. A 90-es évek másik felét a KONKWISTA, HONOR (NS), REZYSTENCJA és a HORRORSHOW (Oi!) pozícióik megszilárdítása és újabb kitűnő bandák létrejövetele jellemezte. Közülük a szcecini ANALOGS és a BULBURATORS bizonyultak a legnépszerűbbnek, akik öreg punk stílusban (amely közeledik az Oi!-hoz) nyomták. Szcecinben újrakiadták a "Garázs" nevű fanzint, amely méltóan képviselte az apolitikus Oi! irányzatokat és a punk, ska és psychobilly színteret.

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk