Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Los Pogos

Újabb interjút olvashattok a Punk-Rock Unity I. válogatás lemez egyik bandájával. Ezen a válogatáson az egyetlen külföldi zenekar, a romániai Los Pogos volt, akiktől megtudhatjátok többek között azt is, hogy romániában milyen a punk színtér.

Beküldve: 2006-01-26, 15:06

-Mikor alakult a zenekar, mesélj a kezdetekről, mutasd be a bandát....

A zenekar 2002-ben alakult, miután megismerkedtem Levivel, aki akkor még Bukarestben élt. A kezdet elég nehéz volt, mivel Kolozsváron nagy szerencse kell ahhoz, hogy zenészeket és próbatermet találj. Végül is mind a kettő sikerült. A gitárosunkat Mishut már régebbről ismertem, a dobost pedig a Trauma zenekarból „kölcsönöztük”. Ő, kb. egy év után hazaköltözött Nagyszebenbe, így újra dobost kellett találunk. Mivel olyan ügyesek és jó fejek vagyunk ez ismét sikerült. A jelenlegi dobosunk Halmágyi Norbert névre hallgat.

-Mesélj az erdélyi punk életről...

Hát ez elég nehéz téma. Többen kérdezték, kérték ezt tőlem, de általában kerülöm a válaszadást. Bár Románia szinte 3-szor akkora, mint Magyarország, sajnos a punk mozgalom még 2,5-es cipőméretben jár. Valószínűleg a kommunizmus okolható azzal, hogy míg nálatok már két évtizedes múltra tekint vissza ez a mozgalom, Romániában csak a ’90-es években kezdett napvilágot látni. Megjelentek az első zenekarok, mint például a temesvári Haos, de ez még nem volt elegendő ahhoz, hogy országos szintű mozgalomról beszéljünk. Úgy gondolom, a pillanat, amióta a punk terjedéséről beszélhetünk Romániában, az az évezredváltás. Ezután alakultak az olyan zenekarok, mint a temesvári No Man’s Band, a Iasi-i Praf N’ Ochi, a kolozsvári Los Pogos és a bákói Scandal. Ezután megkezdődtek a koncertezések, amelyek természetesen azelőtt is léteztek, de nagyjából csak helyi szinten. Akkor már megkezdődtek a más városokban való koncertezések is.

-Van állandó fellépési lehetőség felétek?

Szerencsére már több városban is vannak ilyen koncertek szervezésével foglalkozó emberek. A probléma az, hogy az útiköltség kifizetése is gondot szokott okozni, holott a belépő igazán olcsó. Nincsenek emberek, vagy ha vannak, sokan inkább pluszba megisznak még két sört, minthogy bejöjjenek koncertre. A zenekaroknak nincs járművük. Vonattal, busszal utazunk, ami időigényes és sokba kerül. Többek között ez az a tényező, ami miatt igazán nehéz külföldre kijutni. Ha meg sikerül autót szerezni egy külföldi turnéra, akkor a zöldkártya kifizetésével totális csődbe jutsz. A vámnál fejenként 500 eurót kell felmutatni az országból való kilépéskor, amit legtöbben még távolról sem láttunk, nem hogy nekünk legyen ennyink.
Nyáron semmit nem lehet csinálni, mert mindenki el van utazva, az egyetemista városok kihaltak, tehát a koncertezés szinte lehetetlen, de az ősz újra koncertezésekkel teli. Szóval egyszerre kilátástalan és reménykeltő is a helyzet.

-Mesélj kicsit a magyar-román ellentétről...ez mennyire érződik felétek?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ilyesmi nálunk nincs. Szépen hangzana, de ez nem felel meg a valóságnak. Ott, ahol kisebbség létezik, mindig lesz probléma, ellentét. Ezen az okosabbak megpróbálnak változtatni, a hülyék meg fasisztákká válnak.

-Volt már abból konfliktusod, hogy magyar vagy? És abból, hogy punk?

Komolyabb problémám már nagyon rég nem volt azért, mert magyar vagyok, vagy mert punk. Talán gyermekkoromban verekedtem utoljára ilyen téma miatt. Akkor is egy szomszédomat „vertem” meg, de ez már elmúlt. Ami nagyon gyakori az az a bizonyos mondat, hogy „beszélj románul, mert nem értem”. Ekkor megkérdezem, hogy: ki szólt hozzád?, vagy szólok, hogy: ha nem tetszik, ülj máshova!, és ezzel el van intézve a dolog. Ha egy poénosabb dolgot kellene meséljek, akkor az kb. 2 hónapja történt. Azon a napon csupa idiótával találkoztam. Egyik kocsmából a másikba járkáltunk, és mindenütt hozzánk szegődött néhány ember. Természetesen sok román is, akik nem értenek magyarul. Ők be-be szóltak, hogy nem értik, de hát nem is velük, vagy hozzájuk szóltunk, hanem egymás közt. Estére már annyira meguntam, hogy elkezdtem a fordítottját játszani. Ráordítottam arra aki magyarul szólt hozzám, hogy nem értem, beszéljen románul, nem értek bozgorul (románok használják gúnynévként a magyarokra). A románok egy jó ideig röhögtek, aztán rájöttek, hogy ez kurva abszurd, és szinte már el is értem a célt, azonban egy idő múlva valaki megint magyarul beszélt, és másvalaki megint megszólalt, hogy románul beszéljünk. Ekkor már nagyon megcsapott a sör. Fogtam a telefonom, és felhívtam a rendőrséget, hogy jöjjenek ki ebbe a kocsmába, mivel itt magyarul beszélnek. A rendőr válasza rövid volt: Igen? Jó., és ezzel letette .Ez egy maradandó élmény. Persze történnek komolyabb dolgok is, de ezekről nem szívesen beszélek. Nem azzal lesznek ezek a gondok megoldva, hogy kiteregetjük a szennyest, hanem, hogy megpróbáljuk ráébreszteni a többséget, hogy semmivel sem illeti meg őket több jog, mint minket, és, hogy csak együtt érhetjük el azt, hogy ez a szar ország kiemelkedjen a béka segge alól. Ehhez feltétlenül szükséges az egyetértés, összefogás. Pár napja egy román lány jött elő valami hülye szöveggel. Úgy felidegesített, hogy majdnem kirúgtam az ágyból. Aztán mentegetőzött, hogy ő ebbe így még nem gondolt bele és, hogy sajnálja, hogy megbántott. Másnap vett egy román-magyar szótárt, és írt két sms-t magyarul. Azóta a barátnőm. Szóval így kell megoldani a dolgokat.

-Milyen a kapcsolat a magyar punk zenekarok és a román bandák között?

Romániába eddig igazán kevés magyarországi zenekar jött koncertezni. Ennek főleg anyagi okai vannak. A másik a nyelv, a kultúra. Míg én a magyarországi punk zenekaroknak köszönhetem, hogy megismerkedtem a punk mozgalommal, a románoknak ez máshonnan jött. Számukra a magyar nyelv nagyon furcsa (egyeseknek sértő), ezért nem igazán hallgatják, így kapcsolatot sem igazán tartanak fenn. Mi, mivel nem tartjuk magunkat román zenekarnak, és mivel már régebbről megismerkedtem egy-két magyarországi zenekar tagjaival, természetesen kapcsolatban állunk több magyar bandával. Most a Fürgerókalábakat és a Brigádot próbáljuk áthozni, a Picsát is szeretnénk, de az már nehezebb lesz. Tavaly az Éhenkórászékkal koncerteztünk itthon és Magyarországon. Szóval kapcsolat van, már csak a különböző gondokat kellene megoldani, hogy egy még összeforrottabb kapcsolatot tarthassunk fenn.

-Aki még nem hallotta a Los pogos-t, annak mond el, hogy milyen fajta punk-rock muzsikát játszik.

Én pogó punknak nevezem. Legtöbbször azt szokták kiírni plakátokra, ismertetőkre, hogy ska-punk, ami ellen én tiltakozom, mert ugyan nagy divatban van ez a műfaj, de egy zenekar nem attól válik ska-punk zenekarrá, mert a 20 számból 3 ska témájú, míg a többi nem. Úgy gondolom, a mi zenénk olyan, amit meghallva az ember önkéntelenül is el kezd pogózni legalábbis remélem, mint ahogy azt is, hogy a nem poén szövegeink mondanivalója eljut a célözönséghez.

-Játszottatok-e már Magyarországon és ha igen, hogyan fogadta a magyar  közönség a zenéteket?

Igen, játszottunk. A Punkcirkusz néhány állomásain, a Rockmaratonon, meg még pár helyen. Azt hiszem, Balatonbogláron volt, hogy egy srác a mikrofonba is énekelt a Te urasc politia! (Gyűlöllek rendőrség!) című számunkat, amin nagyon meglepődtem. Többnyire második-harmadik zenekarnak szoktak minket betenni Magyarországon, ami természetesen egy kicsit gáz, de hát ez van. Ezt is megértjük. Csak az a pofátlanság, hogy ha külföldről jön egy zenekar hozzánk, akiről a közönség 99%-a nem hallott, akkor ő akar zenélni a fő műsoridőben, mint egy világsztár, és mi természetesen hagyjuk ezt, mert nekünk ez nem annyira fontos itthon. Szóval ilyen szinten is létezik elnyomás. De nem baj, majd a tévében látva ezeket a világklasszisokat, elmondhatom, hogy szerveztem nekik egy koncertet Kolozsváron, és, hogy előttük zenélünk. Ők sztárok lettek, mi meg megmaradtunk underground zenészeknek.

-Mivel foglalkoztok a magánéletben?

Mishu egyetemista, hegyet mászik, meg hasonló hülyeségeket csinál, Norbi sulizik és csajozik, Levi és én tördelőszerkesztők vagyunk, és sajnos ránk hárul a zenekar kocsmalátogatási tevékenységének elvégzése. Nehéz, de néha hálás feladat. Mi nem sportolunk, bár Levi szokott kosarazni, de jobb a kedvenc kocsmánkban eldumálni, elinni az időt, mint kifárasztani magunkat a sporttal.

-Ha te lennél egy napig a román miniszterelnök, mit változtatnál meg  azonnal?

Valószínűleg a területi autonómiával kezdeném (ezért sokan utálni fognak). A gazdaságot kellene helyrehozni, és bármilyen hülyén hangzik, a biztonságot sem ártana. A rendőrséget és a hadsereget is megreformálnám, és a korrupciót próbálnám valahogy visszaszorítani. Persze ez mind szépen hangzik, csak az a baj, hogy az ember olyan, hogy ha hatalomra kerül, akkor elfelejti, hogy honnan indult, és milyen céllal.

-Nektek mit jelent a punk?

Hát ez komoly kérdés, szerintem az ilyen kérdésekre nem is igazán lehet válaszolni. Ez egy életérzés, amit mindenki másként fog fel. Általában utáljuk az olyan „punkokat”, akiknek a punk a rombolást, a bunkóságot jelenti. Akiknek az, hogy egy mozgalom részei, csak a külső, aztán előbújik belőlük a rasszista bunkó állat. Lehet, hogy azért, mert itthon kisebbség része vagyok, de számomra a punk elsőként egy harci eszköz az elnyomás ellen. Ezenkívül a „megvilágosodásban” segít, abban, hogy rá gyere a sok bunkóságra, és észre vedd, hogy valamit tenned kell ellene.

-Volt-e már összetűzésetek náci bonehead-ekkel? és rendőrökkel?

Komolyabb problémája csak Levinek volt nácikkal, és pont Magyarországon. Egy román barátjával „ugrottak át” Pestre egy koncert kedvéért, amikor egy padon ülve és románul beszélve, valami fasz kopaszok szájba rúgták, és természetesen a román srácot is elintézték. Én kb. egy hónapja keveredtem nézeteltérésbe valami „nagymagyarokkal” a tokaji fesztiválon. Az a legnagyobb poén, hogy tele volt a fesztivál „punkokkal”, és volt vagy 10-20
„nagymagyar”, és mégis ők voltak a menők. Valószínűleg azért, mert ők összetartóak, nem, mint mi. Ja, a fasz náci mielőtt „elbúcsúztunk volna”, mondta, hogy nincs mit beszéljen egy punkkal (felvilágosítást akartam kapni, hogy mit is akarnak 2005-ben a Nagy-Magyarországgal), másnap meg láttam a barátnőjét Exploited kapucnisban. Ennyit a büszkeségükről, gerincességükről.

-Milyen punk fesztiválok vannak nálatok?

Punk fesztivál nem igazán van. Eddig évente megszervezték Temesváron az Underground fesztivált, ami idővel teljesen elszaródott. Tavaly az itthoni punk zenekaroknak még az útiköltséget sem fizették (persze volt egy csomó metál zenekar). Mi itt Kolozsváron megpróbáltunk elindítani valamit. Az első Pogo fesztet szerveztem meg Levivel, aminek az lett a vége, hogy még a mikrofonomat is ellopták. Az idén az Underground fesztivállal párhuzamosan megszervezték a Noborders fesztet, ami egy ellen Underground fesztivállá vált (bár szerintem kezdettől fogva ez is volt a cél). A meghívott bandák közül, azok akiknek fontos ez a mozgalom, tudták, hogy melyik fesztet kell választani, azaz a Noborderst. Ez volt idén. A jövő még kilátástalan...

-Mutass be pár geci jó erdélyi punk zenekart....

A Haossal kezdeném, amely már a 90-es évek elején alakult. Zenéjükre a hc-punk jellemző, a szövegek pedig politizálóak. A Praf n’ ochi. Meg kell hallgatni őket. A No Man’s Band egy temesvári zenekar. Tagjaik az előzőekhez hasonlóan nagyon fasza emberek. Ja, egy lány a bőgősük. Tudtommal Romániában ő az egyetlen punkot nyomó csaj bőgős. Volt egy Scandal nevű zenekar is, akik szintén jól nyomták, de kb. egy fél éve már nem igazán létezik. Van még nálunk (Kolozsváron) egy Protex nevű zenekar. Aki a Toy Dollst szereti, meg kell hallgassd őket.

-Mikről szólnak a Los Pogos szövegek?

Először is azzal kezdeném, hogy mi vagyunk az egyetlen magyarul is éneklő romániai punk zenekar. A szöveg változó. Én általában a poénos szövegeket írtam régebben, mivel egy örökifjú vagyok, és mert szerintem a punk nem csak a szar élet megénekléséről kell szóljon, néha a poénok is kellenek, és ha ugyanazt a szart poénosan írod meg, akkor még jobb. Levi politizáló szövegeket ír. Az utóbbi időben én is elkezdtem a politizálást. Rájöttem, nem elég csak az, hogy koncert közben magyarul is konferálok, vagy, hogy elmondom, hogy gondolkodjatok egy kicsit. Vannak emberek, akiknek a szájukba kell rágni az üzenetet, erről szól például a Nazi punk című szám, amiben szerintem pár szóban sikerül kifejtenem azt, hogy milyen is kisebbségnek lenni: Tu esti cel mai bun prieten, (Te vagy a legjobb barátom) Totdeauna ne intelegem (Mindig jól megértjük egymást) Zii si noapte impreuna (Éjjel-nappal együtt vagyunk) Ai noroc ca stii romana... (Szerencséd, hogy tudsz románul).

-Van-e valamilyen ideológiai kötődése a zenekarnak?

Természetesen mindannyiunknak vannak nézetei a világról, azonban ezek nem feltétlenül azonosak. Sok mindenben egyetértünk, de természetesen különböznek is a nézeteink. A politikát nem nagyon szeretjük. Levi a baloldallal szimpatizál, én a középpel, Mishu és Norbi meg leszarják.

-Honnan jött a név? Mit akartok vele kifejezni?

Megalakulásunkkor egy kocsmában ültünk. Ott mindenfélére gondoltunk. Aztán egy másik alkalommal, amikor szintén ugyanabban a kocsmában ültünk, bedobtam a The Pogos nevet. Mindenkinek tetszett. Aztán egy hétre rá eszébe jutott valakinek, hogy legyünk a Los Pogos, és ez maradt. Ez a név annyira jónak bizonyul, hogy tavaly Ausztriából írtak, hogy van egy zenekaruk, és, hogy zavarna-e minket, ha ők is használnák ezt a nevet. Mi meg mondtuk, hogy használják nyugodtan. Azóta két Los Pogos létezik, mi és az osztrák zenekar, ami miatt mondjuk volt már néha egy kis félreértés, de hát ez van.

-Milyen zenekarok inspirálnak, kik vannak rátok hatással?

Hát remélem, hogy a számaink írásában nem inspirál semmilyen zenekar, de természetesen biztos „besegít” egy két kedvenc zenekar albuma. A zenei ízlésünk eltérő. Mishu inkább a ska-t szereti, Levi főleg a Ramonest, Norbi a Nofx, Anthrax, Sepulturat, nekem meg megmaradt kedvencnek a Picsa, Prosectura, és egyéb punk illetve Oi! zenekarok.

-Közös kedvencek?

Talán a Ramones és a Rancid. De vannak kis csoportosulások közöttünk. Például Mishuval szeretjük a Klasse Kriminalet, Levi Mishuval megint mást talál közös kedvencnek és így tovább.

-Nálatok mennyire ismerik az igazi skinhead kultúrát? Járnak-e skinheadek a koncertjeitekre?

A két kezemen meg tudom számolni a romániai skineket. Ők természetesen járnak a punk koncertekre, hiszen nálunk még egyik mozgalomnak sincs igazi közönsége, tömege. Remélem ez azonban javunkra változik.

-Az utolsó szó jogán valamit?......

Sok sikert a fanzine-hoz. Ja, aki esetleg kíváncsi ránk, az másszon be a www.lospogos.com címre, és nézzen körül. Az oldal magyar, angol és román nyelven készült.


Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk