Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
SkaºReggae From Paris Town
8º6 Crew

Vannak együttesek, akik nem nagyon figyelnek arra, hogy a körülöttük zajló pezsgést kihasználják a végsőkig, és megpróbáljanak a hírnevükön gyorsan meggazdagodni. Szinte hihetetlen, hogy egyes embereknek a zenével kapcsolatban nem csak az a fontos, hogy birtokoljanak arany és platina lemezeket. Sokkal közelebb áll hozzájuk az őszinteség és a lelkesedés. Ezek a bandák tiszta szívből adják elő azt, amit tudnak és gyakran annyira szerények, hogy tisztára megfeledkeznek a saját bandájuk propagálásáról. Nincsenek hipermodern honlapjaik, nem készítenek intervjú sorozatokat - annál inkább becsüli az ember azt, ha rábukkan ilyenekre. Az 8°6 Crew egy francia legendás alakulat és a kérdéseimre az énekesük Charly válaszolt.

Beküldve: 2006-01-04, 12:30

Ti az elején, mint egy háromtagú Oi! banda kezdtétek, hogy néz ki ma az aktuális felállás?
Az elején négyen voltunk és még mindig játszunk az együtesben. Mikor 1997 végén a demókazettánkra rögzítettük azt a négy számunkat, amink volt, csatlakoztak hozzánk más zenészek is (billentyűk, trombita...) és ők aztán továbbra is az együttesben maradtak. Hamar majdnem tíztagú lett a zenekarunk és habár gyakran cserélődtek a fúvósok, az együttes többi tagja már maradt.

Miért mentetek át Ska zenébe?

Mikor négyen voltunk, úgy 50% Oi!-t és 50% Ska zenét játszottunk. Később, a többi zenész csatlakozása után, ezek a tagok gyarapították a Ska kompozícióját és ezek után már az új dalok Ska és Reggae ritmusban lettek megírva. Nem volt egyszerű átváltozni a koncerteken tíz tagú ska zenekarból, négy tagú Oi! zenekarrá, ezért elhatároztuk, hogy nem játszunk Oi!-t többet. Persze ez nem ment napról-napra. Nehéz volt, de az emberek végül elfogadták.

A zenétekbe jól hallani a reggae, ragga és a dub befolyásait. Kik a kedvenc zenekarjaitok és kik voltak nagy hatással rátok?
Imádjuk az egész jamajkai zene színterét, a kezdetektől egész máig. Dj´s, John Holt, Toyan, The Maytals, U Roy, skinhead reggae, az angol bandák mint a Specials, de kisebb bandákat is, mint például Dr. Ring-Ding...

Tudnátok röviden mondani valamit a francia Ska színtérről?

A Ska színtér végre saját lábra állt és nagyon sok Ska stílust képvisel:  60-as évek, skinhead reggae, hangszerekkel gazdag tradicionális Ska és Ska-core. Sok fesztiválon nagyon megbecsülik ezt a stílust, amelyet rengeteg más zenei színtérről való emberek is hallgatnak és látogatják a koncerteket. Majdnem olyan, mintha divat volna!

Milyenek a kapcsolataitok más francia zenekarokkal?
Kiválók a kapcsolataink. Eleinte főleg a punk mozgalomhoz közel álló bandákkal voltak jó kapcsolataink, de ma már több más fajta zenekarral is. Azt hiszem, hogy mindenhol és mindenkiben jó benyomást tettünk.

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a ska bandák szövegeinek nincs sok értelme. Mivel nem értek franciául, meg mondhatnátok miről énekeltek.
Énekelünk a mindennapi életről: az utcáról, a problémákról és a kellemes időkről, a rasszizmusról és a munkanélküliségről. Van egy számuk, amely egy emberről szól, aki meg lett csonkítva egy foci tragédiával kapcsolatban Korzikán ("Laisse Moi Réver"). De vannak szövegjeink a szexualitással kapcsolatban, vagy a problémákról a fiatalok és a rendőrség közt ("Emeute").

Azt énekelitek, hogy: ...a
mi a focit illeti, Jamajkának szurkoltok...". Ti nem nagyon lennétek Le Pen kedvencei, aki azt hajtogatta, hogy a francia válogatott úgy néz ki, mint valamelyik afrikai állam válogatottja. Tényleg, ti hogy áltok a focival?
Teljes mértékben igazat kell, hogy adjak, ő tényleg egy szemétláda! A többségünk nagyon szereti a focit, de nem egy csapat szurkolói vagyunk, hanem például a Nantes FC, Paris SG, Marseille, Guimgamp, Red Star FC of St. Ouen és más külföldi foci csapatok szurkolói is egyben. Mi magunk nem játszunk focit, mivel a koncertezés maitt nincs sok időnk. Néhányszor kimentünk megnézni az FC St. Paulit is.

A cédétek borítóján rastaman van, belül egy coffeeshop rajza és végül a 8°6 Crew skinheadek. Szerintetek mi a skinhead igazi szelleme?
Azt hiszem, hogy ez mindenkinél valami mást jelent, és mindannyian valahogy máshogy éljük ezt át. Ugyanúgy, ha elgondolkozom azon, vajon mit is foglal számomra össze a skinhead kultúra: a zenét, az összetartozást a haverokkal, kimenni velük és szórakozni, jól érezni magunkat stb., öltözködési stílust, egy szociális árnyalatot, lázadást és a rasszizmus mellőzését. De mint együttes, nem vagyunk mind skinheadek és el is szeretnénk kerülni ezt a fajta "klisét".

Annak idején részt vettetek egy turnén Németországban, amelyet az Antifa Jugendfront tizedik évfordulója alkalmából rendeztek meg, és ahol együtt játszottatok olyan bandákkal mint az Angelic Upstarts, No Respect, vagy a Stage Bottles . Ez véletlen volt, vagy továbbra is támogatjátok az antifasiszta tevékenységeket?
Nem, ez nem volt véletlen, habár nem a főcélunk csak olyan koncerteket keresni, amik valami ellen vannak szervezve... Számunkra nagy megtiszteltetés volt fellépni az olyan bandák mellett, mint az Angelic Upstarts, vagy a Stage Bottles, akikkel jóbaráti viszonyban vagyunk.

Ok, hálás köszönet még egyszer a válaszokért és ha végül van valami amit hozzáfűznél, akkor csak rajta.

Senki se költözzön sehova, majd mi utánatok megyünk!!! Sok bátorságot mindenkinek, aki pozitív dolgokat csinál.

A 8°6 Crew felújított weboldala:
http://le86crew.free.fr

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk