Főoldal Hírek Magazin Koncertek Galéria Fórum Linkek
Bejelentkezés





Még nem regisztráltad magad?
Itt megteheted.
Pitbullfarm

Az ember mindig megörül annak, ha hall olyan új együttesekről, amelyek a kedvenc stílusát játszák. Ez általában így van mindenhol és mindenkivel. Viszont néha ezt az örömet valami elrontja. Megszeretnék veletek osztani egy ilyen élményt egy elrontott örömről.

Beküldve: 2006-01-02, 18:56

Érdeklődést keltett fel bennem, mikor nem is olyan régen hallottam egy új psycho együttesről, méghozzá a messzi Svédországból. Mivel nem sok bandát ismerek arról a tájról, nagyon kívancsi voltam a Pittbullfarmra. Felkerestem a honlapjukat az interneten és nagyon meglepett, mikor elolvastam, hogy a banda története 1994-re húzódik vissza. Ez egy kicsit furcsa, hogy azóta az ember ne halljon egy ilyen bandáról. Aztán olvastam tovább és kiderült, hogy a banda annak idején csak a két alapító tagból, Jocke-ból és Tony-ból állt, és hogy a banda megalapításáig valójában csak tíz év után jutottak el, 2004-ben. Ez megnyugtatott, de azért volt olyan furcsa érzésem, hogy valami nincs rendben. Egyszerűen furcsa, ha leírjátok, hogy a banda elkezdte a tevékenységét 1994-ben és tíz év után alapítják meg igazán, de hogy mi történt ezalatt a tíz év alatt azt nem tüntetitek fel. Úgy tűnik mintha nem történt volna semmi sem. Vagy egyszerűen csak olyan privát történésekről van szó, amiről az együttes nem szívesen beszélne.

Mivel a kíváncsiság majd kifúrta az oldalamat, egy kis böngészésbe kezdtem. Szerencsére, ma az internetnek köszönhetően nagyon könnyű dolgom volt. Hamar rátaláltam egy oi-punk banda weboldalára, ami Battle Scared nevet tudhatja magáénak, és amelyben Jocke is játszik. Persze ebben nem volna semmi különös mivel a psycho színtér mindig is közel állt a punk színtérhez és persze a skinhead színtérhez is (az apolitikus skinheadekről van persze szó). Bár vannak kétségeim az egyes "apolitikusokkal" kapcsolatban, de ezt most hagyjuk. Minden esetre Jocke ebben a bandában is csak 2004-ben kezdett el játszani. Úgyhogy még mindig semmi válasz nincs arra, vajon mivel is foglalkozott idáig.

Folytattam a böngészést és röpke idő alatt elleptek az információk. Tátott szájjal csodálkoztam; kedves Jocke barátunk ugyanis nem egy egyszerű figura, ha ezt lehetséges egyáltalán így megfogalmazni. Nem is csoda, hogy takarni próbálja a múltját a Pitbullfarm oldalain. Ugyanis a Jocke Karlssonnak nincs nagyon mivel dicsekednie. Hogy nehúzzuk feleslegesen az időt, bele is vágnék - a mi Jocke-unk ugyanis egy éltiszta neonáci párt érdemileg elismert kiválósága!
Bár Svédországban nem olyan nagy a neonáci színtér, viszont annál extrémebb. Az országban működik a nemzetközi neonáci szervezet, a Blood and Honour helyi képviselete, amely egész Skandináviát lefedi a tevékenységével. Elnöke az az Erik Blucher, aki Max Hammer név alatt neonáci kézikönyvek tucatjainak szerzőjeként a fegyveres harc taktikáját boncolgatja. Ahogy mindenhol a világban, úgy itt is a zene a legfontosabb hordozója a neonáci eszméknek. Svédországnak nincs annyi bandája ezen a színtéren mint pl. Angliának vagy a Németországnak, de azért itt is akad egy-két "zenekar". A legfontosabb "White Power" együttesekhez tartozik pl. a Midgards Söner (ez a zenekar alakult később át a The Jinx-re), Dirlewanger (nevüket Oskar Dirlewanger, német SS tiszt után vették fel), Pluton Svea, Saga. Különleges helyet foglal el itt a Ultima Thule nevű zenekar, akik mondjuk sosem voltak kimondottan neonáci beállítottságúak, viszont mindig is jó viszonyt ápoltak ezzel a színtérrel.

Azt kérdezitek hogy ennek mi köze van Jocke Karlssonhoz? A válasz nagyon egyszerű - Jocke a Pluton Svea alapító tagja. Ezzel a bandával játszott fel olyan albumokat mint a "Hail swastika", ahol pl. azt énekelte, hogy "Éljen a horogkereszt, éljen a holocaust". Mikor már a Pluton Svea nem volt neki elég, kiadott egy szólóalbumot "Jocke Karlsson - Here we go again!" címmel, amelyben éltette a nacionalizmust, a fasiszta gárdákat és a fehér forradalmat. Mivel ezzel sem elégedett meg, mint gitáros, kisegítette a Saga nevű zenekart is (ez egy egyszerű Skrewdriver-tribute zenekar volt). Remélem, így már azért Jocke politikai hovatartozásáról sejt valamit a kedves olvasó! Ez nem egy tizenéves srác lázadása, aki gyöngének érzi magát, nem tartozik sehova és keménynek akar tűnni azzal, hogy alkohol mámortól megerősödve megüt egy kiscsajt. Ez egy valódi neonáci, aki az életét áldozta fel a náci eszmék terjesztéséért... Akinek még ez sem volna elegendő bizonyíték, annak rendelkezésre állnak a fényképek Jocke tetoválásairól. Azok közt persze ott van a helyük Adolf Hitler, Rudolf Hess, Horst Wessen portréjának ugyanúgy, ahogy a Sieg Heil feliratnak a mellén, a Chaos 88 - amerikai neonáci együttesnek és a Skrewdriver emblémáinak, a kelta kereszteknek és White Power feliratnak a hasán. A weboldalon persze van lehetőség látni Jocke-ot Ku-Klux-Klan és Blood and Honour pólókban is.

Mit kéne elmondani a végére? Megkérdőjelezhető az, hogy vajon ez az ember tényleg "átlátta" és elhagyta a neonáci színteret, vagy csak be akar törni egy politikamentes együttesel egy politikamentes színtérre? A válászt jó magam sem tudom, de inkább hiszek a második verziónak. Az olyan emberekről mint Jocke, nagyon nehezen képzelhető el, hogy csak úgy feladják az eszméket, amikben vakul hittek addig. Ráadásul, mikor tudjátok hogy a Pitbullfarm együttessel fellépett a Kuggnäs fesztiválon, olyan bandákkal együtt, mint az Ultima Thule, Heroes (az eredeti nevük a Dirlewanger volt, később a Heroes in the snow, a Sztalingrádnál elhunyt német katonák emlékére), vagy a Steelcapped Strenght-tel (egy másik svéd "apolitikus" banda, akinek nem jelent problémát fellépni az olasz Hammer Skinheadek előtt), akkor tényleg nehéz elhinni, hogy a Jocke megváltozott volna. Sokkalta könnyebb elhinni azt, hogy az igazi céljuk azoknak, akik eddig gyarapították a neonáci zenei színtéret, kilépni a horogkereszt árnyékából és érvényesülni egy "normális" zenei színtéren, ahol könnyebben lehet majd hírdetni a saját eszméiket.

Persze ennek a cikknek van üzenete is. "Nehagyjunk magunkból hülyét csinálni, és nehagyjuk hogy a neonácik a hátunk mögött röhögjenek ki!" A zene célja az, hogy az embereket összetartsa és ne különböztessen faji vagy más alapokon. Álljunk ellen a pózőröknek és azoknak, akik a mi színterünket akarják felhasználni a beteg eszméik terjesztéséhez.

Menü
A fórum legutóbbi hozzászólásai
Koncertek
2014-10-12, 19:07 | gabo
Beszélgetés külföldi zenekarokról
2014-09-17, 07:15 | Doslovits
Magazin
2014-04-10, 20:58 | rekaphc
Filmek
2013-01-02, 23:50 | lelkesz
Top 5
2012-12-27, 10:45 | razak
Öltözködés
2012-09-30, 09:34 | Doslovits
Fanzinek
2012-08-25, 16:39 | podravka
OFF TOPIC
2012-01-17, 13:47 | skaos
Labdarúgás
2011-07-22, 17:08 | Coimbra
Lemezbörze, disztrók
2011-06-30, 23:26 | fuksz
  www.skinhead.hu - Minden jog fenntartva.
Honlaptérkép
Impresszum
Rólunk